– Reisen til et mer balansert marked vil ta tid. Det er mer sannsynlig at det vil bli en maraton enn en sprint.

Det internasjonale energibyrået IEA advarer i sin ferske månedsrapport mot å tro at oljemarkedet er friskmeldt til tross for en kraftig prisøkning siste måneden. Etter at oljeprisen skrapet ned mot 50-dollargrensen rundt juletider, har prisen på nordsjøolje steget til nær 62 dollar fatet.

Det er Opec og Russlands enighet om kutt i produksjonen med 1,2 millioner fat dagen som allerede løfter prisene. I desember falt Opec-produksjonen med 600.000 fat dagen. Det er imidlertid mer uklart om Russland vil overholde kuttplanene. Tall fra IEAs siste månedsrapport viser en rekordstor russisk oljeproduksjon på 11,5 millioner fat dagen. Til sammenligning produseres det rundt to millioner fat dagen på norsk sokkel. Usikkerheten rundt Russlands kuttplaner og den sterke veksten i amerikansk oljeproduksjon, stiller enorme krav til disiplinen i Opec-landene for å nå et balansert oljemarked.

I desember endte tilbudet på over 100 millioner fat dagen. Det er 2,8 millioner mer enn for ett år siden. Amerikansk produksjon sto for rundt to millioner fat dagen av økningen. I inneværende år ventes amerikansk oljeproduksjon å øke med 1,3 millioner fat dagen.

Uendret etterspørsel

Anslagene for veksten i oljeetterspørselen holdes uforandret, på 1,3 millioner fat for 2018 og 1,4 millioner fat for inneværende år, i IEAs månedsrapport. Det er utenfor OECD-området, de vestlige industrilandene, veksten i etterspørselen er sterkest. Men IEA peker på at et er stor usikkerhet i markedet. Fallet i oljeprisen fra en topp på 86 dollar fatet i fjor øker etterspørselen sammen med en noe lavere sannsynlighet for en full handelskrig mellom Kina og USA. På den annen side venter IEA lavere vekst i verdensøkonomien og lavere aktivitet i petrokjemisk industri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På en ukjent adresse i Oslo har en familiefar bygget et sikkerhetsrom i frykt for inntrengere
01:40
Publisert: