En ny bølge av koronapandemien i den vestlige verden får Det internasjonale energibyrået, IEA, til å nedjustere anslagene for etterspørselen etter olje.

Det kommer frem i den siste månedsrapporten fra byrået som offentliggjøres torsdag formiddag. IEA venter nå en nedgang i etterspørselen neste år på 8,8 millioner fat dagen, en nedgang på 400.000 fat sammenlignet med siste månedsrapport.

– Det er altfor tidlig å ha noen formening om hvordan og når vaksiner vil tillate at en kommer tilbake til et normalt liv. Våre anslag tar ikke hensyn til en signifikant påvirkning i første halvår 2021, heter det rapporten.

Det er først i andre halvår neste år og utover i 2002 IEA tror en koronavaksine kan hjelpe å dra oljemarkedet oppover.

Ser vekst i 2022

Mer optimistisk er imidlertid byrået for 2022. Nå venter IEA en etterspørselsvekst på 5,8 millioner fat, opp fra et anslag på 5,5 millioner fat i oktoberrapporten.

Med svak etterspørsel, en koronavaksine som ikke vil gi effekt før om en tid og økt tilbud, ser IEA liten grunn til å være veldig optimistisk før OPEC+-landene møtes 1. desember. Nordsjøolje handles nå til rundt 44 dollar fatet, en nedgang på over 20 dollar fatet siden inngangen på året.

Skiferolje øker

Mens det svinger på etterspørselssiden, er tilbudet mer stabilt. Tilbudet økte med 200.000 fat dagen fra oktober. Økningen skyldes økt produksjon fra Libya og Nordsjøen. I motsatt retning drar amerikansk produksjon, der offshoreproduksjonen er hardt rammet av orkansesongen.

IEA venter imidlertid en kraftig økning i USA fremover når offshoreproduksjonen kommer tilbake. Produksjonen på land i USA er også i ferd med å ta seg opp. For åttende uke på rad har selskaper økt antall rigger i produksjon på land i USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.