Spenningsnivået er høyt i Nord-Irak og landene rundt etter at de kurdiske selvstyremyndighetene holdt en folkeavstemning om uavhengighet i september.

Det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) sier fredag at føderale irakiske styrker og allierte paramilitære styrker har samlet seg i to områder sør for den omstridte byen Kirkuk. Senere meldinger fra den lokale kurdiske avisen Rudaw indikerer imidlertid at styrkene frivillig har oppgitt noen av sine posisjoner nær Kirkuk. Ifølge avisen har det så langt heller ikke kommet til trefninger.

KRSC hevder videre at både den irakiske hæren og paramilitære styrker fra PMF, en gruppe dominert av Iran-trent sjiamilits, har utstasjonert stridsvogner og tungt artilleri i Bashir og Taza Khurmatu.

–Disse styrkene er om lag 3 kilometer unna peshmerga-styrkenes frontlinje. Etterretningsinformasjon viser hensikt om å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase, heter det i uttalelsen fra KRSC.

Peshmergaene er kurdernes egne elitesoldater, som er blitt hyllet for sin innsats i kampen mot Iraks diktator Saddam Hussein, og IS.

Det norske oljeselskapet DNO har sitt aller viktigste felt, det gigantiske Tawke-feltet med reserver på om lag én milliard fat olje, noen mil fra Kirkuk.

Kurderne betrakter Kirkuk som sin hovedstad, og den har derfor stor symbolsk og politisk betydning for dem. De føderale myndighetene i Bagdad har i likhet med nabolandene som Tyrkia, i en årrekke sett med skepsis på kurdernes ambisjoner om å etablere sin egen stat.

Irak er en av verdens største oljeeksportører, og om lag halvparten av landets produksjon og reserver er i de nordlige område under KRGs kontroll.

Beredskap

Videre sier kurdiske selvstyremyndigheter at de har satt styrkene sine i beredskap mot et eventuelt angrep.

Kurdiske regionale myndigheter i Nord-Irak (KRG) har stasjonert ytterligere 6.000 peshmerga ved Kirkuk, ifølge Rudaw fredag. Det skriver TDN Finans.

Utplasseringen kommer i tillegg til titusener av peshmerga-soldater som allerede er stasjonert i området rundt byen, opplyses det, ifølge TDN Finans.

Torsdag kveld opplyste KRG at de er bekymret for en betydelig militær oppbygging av irakiske styrker i Bashir og Taz sør for Kirkuk.

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør. Feltene er gjenstand for en bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.

Iraks statsminister Haider al-Abadi benekter å ha planer om å gjennomføre angrep mot sitt eget folk, men kurderne er ikke overbevist.

Fredagens påstander kommer dagen etter at kurdiske peshmerga-styrker i korte perioder satt opp sperringer på veier som går mellom det selvstyrte Kurdistan i Nord-Irak og Iraks nest største by Mosul, som kontrolleres av irakiske regjeringsstyrker. Årsaken var også da frykt for et irakisk angrep, ifølge kurderne.(Vilkår)

Sjokkert og sint over statsbudsjettet – Clip
Statsbudsjettet legger opp til endring i avgiftene for hybridbiler. Toyota Norges Espen Olsen er sint og sjokkert.
00:07
Publisert: