Siden mai 2015 har Irene Rummelhoff ledet forretningsområdet New Energy Solutions i Statoil. Målet er å skaffe Statoil et ben innen fornybarsektoren. Frem til nå har ikke satsingen vært populær blant analytikere som følger Statoil. De har ikke tro på at satsingen skal bli noen viktig bidragsyter for resultatene for Statoil, og en satsing selskapet burde holde seg unna. I London på Statoils kapitalmarkedsdag mandag går Statoil kraftig i rette med analytikere som ikke har tro på hennes prosjekt.

– De tar feil, slår hun fast overfor Dagens Næringsliv.

Ifølge Statoil tjente selskapet penger på fornybarsatsingen i siste kvartal.

Vinneren

Internt i Statoil er Rummelhoff den store vinneren. Frem mot 2030 vil hun få mangedoblet investeringsprosjektet. I 2016 gikk bare fem prosent av Statoils investeringer til fornybar energi. 

– Mellom 15 og 20 prosent av kapitalinvesteringene i 2030 vil gå til dette området, sier konsernsjef Eldar Sætre.

– Dette er en ny stor mulighet for oss, sier han.

Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank er overrasket over hvor kraftig Statoil øker satsingen.

– Det er nok mer enn jeg hadde sett for meg. Men ikke overraskende at det øker. Statoil har vært mer fremoverlent her enn sammenlignbare selskaper med unntak av Total, sier Sveen-Nilsen.

I fjor investerte Statoil totalt 10 milliarder dollar. Rundt 500 millioner dollar, 4,2 milliarder kroner, av disse var fornybar investeringer. Gitt samme nivå på investeringer betyr det at Rummelhoff i 2030 skal investere opp mot to milliarder dollar, eller 17 milliarder kroner, i fornybarinvesteringer i 2030.

Teodor Sveen-Nilsen, aksjeanalytiker i Swedbank.
Teodor Sveen-Nilsen, aksjeanalytiker i Swedbank. (Foto: Elin Høyland)

Risikoen øker

Det er i første rekke gjennom organisk vekst Statoil vil vokse innenfor fornybarsektoren. Irene Rummelhoff medgir at det ikke uten videre er lett å få til en kraftig vekst.

– Det er stor kamp om de beste fornybare prosjektene, sier hun.

Hittil har fornybarprosjekter vært kjennetegnet av lavere avkastning enn investeringer i olje- og gassprosjekter, men også lavere risiko. Mens det typisk har vært en internrente på ni prosent innen fornybarprosjekter, er avkastningen på 20 prosent i olje- og gassprosjekter. Det går det mot en slutt på.

– Hittil har mange prosjekter vært basert på faste priser og låste priser på investeringene. Det har gitt lav risiko. Fremover vil vi nok se at vi i økende grad må ta markedsrisiko når subsidiene tas bort. Da vil også avkastningen måtte øke, sier Rummelhoff.

Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil.-
Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil.- (Foto: Per Thrana)

Vil redusere oljeprisrisiko

Under konsernsjef Helge Lunds ledelse var strategien å rendyrke Statoil. Selskapet ble et av de mest utsatte for endringer i oljeprisen. Med økte investeringer i fornybarsektoren blir Statoil et mer diversifisert selskap.

– Strategisk betyr fornybar en diversiering, sier Eldar Sætre.

Sætre avviser at fornybarområdet fremover vil bli skilt ut fra Statoil.

– Det er ingen tanker om det, sier han(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skryter av kutt-rundene
Statoils årlige kostnader er nå kuttet med 3,2 milliarder dollar sammenlignet med 2013-nivået, oppgir Statoils finansdirektør Hans Jacob Hegge.
01:03
Publisert: