Etter 128 år måtte Jacobsen Elektro i Lier utenfor Drammen kaste inn håndkleet og melde oppbud i høst. Innberetningen til Oslo byfogdembete viser foreløpige krav i boet på nesten 878 millioner kroner. Verdiene i boet er på vel 26 millioner kroner.

Den desidert største fordringen kommer fra amerikanske GE Packaged Power Inc. på 520 millioner kroner, hovedsakelig for levering av kraftturbiner i Tanzania.

Bostyrer Håvard Wiker vil ikke gjette på størrelsen på eventuelle ytterligere krav i boet, og han sier dette vanligvis er helt avhengig av at det er noe å hente for kreditorene i boet.

– Hvis vi kommer frem til en avtale med tredjepart, vil for eksempel mesteparten av kravet fra GE falle bort, sier Wiker.

Han sier oppgjør for et kraftverk i Ghana også vil tilføre boet betydelige midler.

Da oppdragsmengden hjemme i Norge skrumpet inn på 1990-tallet, satset Jacobsen Elektro tungt i utlandet, spesielt i Afrika, men også i Asia.
Da oppdragsmengden hjemme i Norge skrumpet inn på 1990-tallet, satset Jacobsen Elektro tungt i utlandet, spesielt i Afrika, men også i Asia. (Foto: Themba Hadebe/AP/NTB Scanpix)

Søkte lykken utenlands

Jacobsen Elektro startet opp som en tomannsbedrift i Kristiania i 1891, et verksted som utførte reparasjoner for telefonselskaper i hovedstaden. Selskapet flyttet etter hvert til Hokksund, og senere til Lier utenfor Drammen.

Da oppdragsmengden hjemme i Norge skrumpet inn på 1990-tallet, satset Jacobsen tungt i utlandet, spesielt i Afrika, men også i Asia. Selskapet utvidet også til å drive med telekom og sement, for bygging av kraftanlegg.

På mange av prosjektene har statlige Giek stilt opp med eksportkreditter.

Utenlandssatsingene har gått opp og ned, og noen år riktig så bra. De siste årene har Jacobsen slitt i Ghana, Togo og Indonesia, men byggingen av et kraftanlegg i Tanzania – Kinyerezi – sendte til slutt Jacobsen Elektro til skifteretten.

Siste regnskap fra 2017 viser et underskudd på 96 millioner kroner av en omsetning på 532 millioner kroner.

Av konkursinnberetningen går det frem at det ble store problemer med oppdragsgiveren for kraftanlegget, statlige Tanzania Electric Supply Company (Tanesco).

I mai 2019 innstilte Jacobsen arbeidet på prosjektet på grunn av manglende betaling fra Tanesco. 18. desember ga Tanesco beskjed om at avtalen ville bli terminert fra 31. desember.

Siden juni har Jacobsen og GE Packaged Power forhandlet om overføring av kontrakten til det amerikanske selskapet, forhandlinger som fortsatte etter konkursåpningen i høst. GE ønsker å forsvare sine verdier i prosjektet, som altså består av turbiner for over en halv milliard kroner, og det er nå opp til Tanesco om GE får videreføre arbeidet på prosjektet.

I Norge har konkursen ført til problemer og forsinkelser for Statnett. I Sylling i Buskerud og Skillemoen i Alta stanset arbeidene med nye transformatorstasjoner helt opp i sommer da Jacobsen Elektro måtte innføre betalingsstans da kassen var tom.

Overtar de fleste ansatte

Investeringsselskapet Invex Group i Oslo kjøpte før jul opp restene av Jacobsen Elektro for 1,5 millioner kroner. Avtalen innebærer også at Invex overtar ansvaret for rundt 50 av de ansatte i Jacobsen Elektro.

– Invex ble valgt fordi du kunne tilby flest mulig av de ansatte jobb videre, sier Wiker.

Invex Groups leder Gudleiv Mæhlum Bjørklund hadde tirsdag kveld ikke anledning til å kommentere overtagelsen av Jacobsen Elektro. Men ifølge Invex' hjemmeside spesialiserer selskapet seg på blant annet å kjøpe opp selskaper og ta aktivt eierskap og snu selskapene, med tanke på senere salg.

Bostyrer Harald Wiker i Ro Sommersnes advokatfirma skriver i konkursinnberetningen at det så langt ikke er påvist kritikkverdige eller straffbare forhold i forbindelse med konkursen. Han skriver også at det ikke foreligger forhold som skulle tilsi reaksjoner mot revisor, og at det derfor ikke er grunn til å sende innberetningen videre til Finanstilsynet.

– Dette har vært en spesiell og vanskelig konkurs for oss fordi selskapet hadde så mye virksomhet i markeder som var ukjente for oss, hvor vi er prisgitt den informasjonen vi får derfra, sier Wiker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.