2019 ble et nytt rekordår for Rystad Energy, som lever av å selge analyser og konsulenttjenester til oljeselskaper, myndigheter og investorer.

Inntektene landet i fjor på 331 millioner for konsernet som har kontorer i over 20 land.

– Det er ny rekord for oss, sier Jarand Rystad, toppsjef og grunnlegger av Rystad Energy.

Han er selv anerkjent som en av verdens fremste oljeeksperter.

Rystad viser til at inntektene har vokst jevnt med 20–30 prosent de siste årene. Driftsresultat endte på 8,3 millioner kroner i fjor, sammenlignet med 12,4 millioner kroner i 2018 – og dermed ble driftsmarginen nesten halvert.

– Vi er inne i en global nisje innenfor energianalyse der vi fortsetter å ta markedsandeler.

«Har gått veldig bra»

Koronakrisen, som har fått enorme konsekvenser for oljemarkedet, har gitt økt etterspørsel etter analysetjenestene til Rystad Energy.

– Da mars kom, trodde ikke jeg vi var immune mot korona, men det har faktisk gått veldig bra, sier Rystad og viser til at selskapet valgte å ta inn 30 sommerstudenter som planlagt.

Rystad forteller at markedsanalyser som var blitt gjort frem til mars, plutselig ikke lenger var relevante da krisen slo inn for fullt.

– Veldig mange har hatt behov for å oppdatere sine analyser. Vi har fortsatt å vokse i samme tempo, sier oljeeksperten.

2019 kan ha vært «peak oil»

Han omtaler konsekvensene av koronakrisen som det største sjokket som oljemarkedet har opplevd. Rystad vil ikke utelukke at 2019 kan bli stående igjen som «peak oil», altså året der etterspørselen etter olje var sitt høyeste nivå og deretter falt og aldri tok seg opp igjen.

Det er likevel ikke det analyseselskapet ser på som mest sannsynlig.

– Våret hovedscenario er at etterspørselen vil komme så vidt over 100 millioner fat per dag i 2023-2024, forklarer Rystad.

Hvor fort verden kommer tilbake til «normal» etterspørsel vil avhenge av hvor lang tid det tar å utvikle en vaksine og utviklingen i internasjonal reising, ifølge Rystad.

Flybransjen har alene stått for en nedgang i den global oljeetterspørselen med et fall på nær fem millioner fat olje per dag. Rystad spår store strukturelle endringer i bransjen fremover.

– Å fly var blitt noe alle kunne gjøre – den trenden er definitivt brutt. Fremover vil ikke flyvninger bli så billige som de har vært.

Vil være best på data

Den anerkjente oljeeksperten forteller at hoveddelen av inntektene fortsatt kommer fra analyse innenfor olje og gass. New York er det største markedet, men selskapet vokser mest i nye områder, slik som Japan og Kina.

Analyse på utviklingen i fornybar energi, slik som sol- og vindkraft, vokser mer år for år.

– Det vokser veldig mye, men fra et veldig lavt nivå, forklarer Rystad.

En type analyse som det er spesielt økt etterspørsel etter, er såkalte utslippsanalyser.

– Mange store investeringsfond ønsker å få analysert karbonavtrykket til selskaper de vurderer å investere i, sier Rystad.

I takt med at energimiksen vil legges om fra fossil til fornybar energi, ønsker Rystad Energy å skille seg ut, ikke ved å ha de beste relasjonene til kundene, men det beste datagrunnlaget.

– Vi satser veldig mye på tunge dataanalyser, forteller toppsjefen.

Han viser til at de har begynt å ta i bruk satellittdata som gir bedre oversikt over utvikling i biltrafikk, og utbygging av nye solcelle- og vindmølleparker.

– Vi må være ledende på datainnsamling slik at vi kan gi relevante råd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.