Etter å ha tapt 3,4 milliarder kroner på bioetanolproduksjon i Brasil over et tiår, gikk investor og milliardær Jens Ulltveit-Moes konsern Umoe Bioenergy med et overskudd for første gang i 2016. Selskapet endte da opp med et resultat før skatt på 61 millioner kroner.

Siden den gang har investoren gått på nok en nedtur i produksjonen av sukkerrør i Paranapanema i delstaten São Paulo i Brasil. I fjor endte konsernet opp med et underskudd før skatt på 267 millioner kroner.

– Resultatet skyldes først og fremst at etanolprisene har falt, samtidig som vi i fjor hadde et år med lav oljepris, sier Jens Ulltveit-Moe.

Han forteller at selskapet har konsolidert driften innenfor bioenergi.

– Vi skiftet ut ledelsen for fem år siden og har drevet et systematisk arbeid med å redusere driftskostnadene, men etanolindustrien i Brasil hatt det vanskelig med oljeprisfallet, sier han.

Utfordringer

I årsberetningen til UBE-gruppen, morselskapet til Umoe Bioenergy-konsernet, kommer det frem at en kald og tørr vår i Brasil har ført til dårlige sukkerrøravlinger, samtidig som brasilianske real har svekket seg mot den norske kronen.

I fjor uttalte investoren at de planter stadig mer, i håp om at produksjonen skal øke de neste årene. Ifølge årsberetningen ble det i 2017 investert kraftig i nyplanting og en økning i arealet av sukkerrør for totalt 250 millioner kroner.

– Vi trenger å plante rundt 60.000 mål for å opprettholde produksjonen på 2,1 millioner tonn, men målet er at vi skal opp til 2,6 millioner tonn innen 2020. Det er en prosess som tar seks år, sier han og legger til:

– Å plante 20.000 mål koster rundt 30 millioner kroner, så det er en investering.

Ser lyst på fremtiden

Bio-konsernet hadde i 2017 en omsetning på 725 millioner kroner, men opplevde en kraftig nedgang i driftsresultatet som endte på minus 89 millioner kroner i 2017, mot 114 millioner året før.

Ulltveit Moe mener imidlertid prognosene for 2018 allerede ser bedre ut.

– Det er tre grunner til det. Både oljeprisen og etanolprisen har gått opp, samtidig som vi har et større høstvolum på grunn av alt vi har plantet. Til slutt så har vi nå kontroll over kostnadene.

Han avviser likevel ikke at de fortsatt har utfordringer.

– Vi har fortsatt et år på å gjenoppbygge, men jeg tror at 2020 vil bli et år der vi får overskudd. (Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33 Min
Publisert: