De siste dagene har ryktene gått høyt om at USA vurderer å innføre sanksjoner mot russisk olje, og fredag kveld steg oljeprisen til over 118 dollar fatet for nordsjøolje etter at Bloomberg skrev at Joe Biden vurderer å skrive under på et slikt forbud.

Selv om det er tverrpolitisk stemning i Kongressen gikk Det hvite hus lørdag ut og avviste et slikt forbud. Pressetalskvinne Jen Psaki i Det hvite hus sa at dette vil skade amerikansk økonomi med økt inflasjon, og økte pumpepriser for den jevne amerikaner.

«Minner om en krigserklæring

Russlands president Vladimir Putin angrep i en tv-tale lørdag sanksjonene mot landet. Han sa da ifølge NTB at sanksjonene mot Russland «minner om en krigserklæring». Han advarte videre, ifølge The Washington Post, mot at sanksjonene setter Ukrainas fremtid som en uavhengig stat i fare.

Talen kom i forbindelse med et møte med ansatte i det russiske flyselskapet Aeroflot, som fra 8. mars innstiller flyvninger til alle land, bortsett fra Hviterussland.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov beskrev lørdag sanksjonene mot Russland som «økonomisk kriminalitet», og han varslet mottiltak og motsanksjoner, uten å konkretisere disse. Han slo fast at sanksjoner mot russisk olje og gass vil ryste de globale energimarkedene.

Peskov avviser at Russland er isolert, og han sier at verden er større enn USA og Europa, og at Russland har mange andre land å gjøre handel og business med. Han sier mange av de vestlige selskapene som nå forlater Russland vil bli erstattet med andre selskaper.

Russland liten i USA

Russisk olje sto for åtte prosent av total amerikansk oljeimport i fjor, inkludert levering av råolje og uferdig brenselolje.

Blant konsekvensene som Det hvite hus diskuterer er om et forbud mot import av russisk olje vil slå inn på russisk økonomi, eller om oljen kun vil eksporteres til andre markeder. Samtidig frykter Biden-administrasjonen at tiltaket vil kunne presse opp amerikanske pumpepriser.

– Alle restriksjoner mot russisk olje, vil åpenbart få konsekvenser for kun kjøperne, og ikke russiske leverandører, da disse kan eksportere til Kina eller India, sier sjeføkonom i oljedataselskapet Vortexa David Wech til Bloomberg fredag.

– Det vil sette USA i en vanskelig situasjon, da tiltaket vil føre til høyere bensinpriser hjemme.

Vesten har allerede innført omfattende økonomiske sanksjoner mot russisk økonomi, president Putin selv, og en rekke oligarker. Den russiske rubelen har stupt, og det finansielle systemet er på randen av kollaps.

Energisektoren i Russland, som omfatter olje- og gasseksporten i landet, har enn så lenge ikke blitt rammet av de Vestlige sanksjonene. Russland står for rundt 40 prosent av EUs gasskonsum, noe som har vært en hodepine for europeiske statsledere.

Advarer om skyhøy oljepris

Lederen for USAs største skiferoljeprodusent Scott Sheffield sier i et intervju med Financial Times at landet ikke vil klare å erstatte russisk olje i år.

Samtidig advarer han om at sanksjoner rettet mot russiske oljeprodusenter, vil kunne føre til galopperende energipriser.

– Den eneste måten å stoppe Putin på er å forby all russisk olje- og gassproduksjon. Hvis Vesten skulle innføre denne typen sanksjoner, vil oljeprisen lett kunne stige til over 200 dollar fatet, sier han.

Selv om det ikke er innført sanksjoner mot russisk olje er kunder og transportører varsomme med å kjøpe fra Russland, selv om den tilbys lavere enn markedspris, nettopp i frykt for sanksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.