– Dette er en gledens dag!

Statoils konserndirektør Margareth Øvrum tildeler kontrakter til Aibel, Kværner og Aker Solutions for andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen. Og når Statoil tildeler norske selskaper kontrakter i konkurranse med utenlandske selskaper, vanker det kake.

Øvrum hadde derfor invitert sjefene for de tre selskapene til Statoils hovedkvarter på Fornebu for å signere kontrakter og spise marsipankake.

Åtte milliarder til Aibel

Aibel får kontrakt på å bygge dekket til prosessplattformen. Denne kontrakten har en verdi på cirka åtte milliarder kroner. Aibels største eier er Johan H. Andresens Ferd. Mens Andresen er

Johan H. Andresen, Ferd-eier og midlertidig tegneserieredaktør.
Johan H. Andresen, Ferd-eier og midlertidig tegneserieredaktør. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)

tegneserieredaktør denne uken, var det Aibel-sjef Mads Andersen som signerte kontrakten med det Øvrum påsto var en penn til én krone. Pennen så litt dyrere ut, men det var definitivt ingen gullpenn.

Mads Andersen, Aibel-sjef.
Mads Andersen, Aibel-sjef. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Nå har vi et solid fundament frem til 2022. Vi er godt skodd for de neste årene, sier Andersen.

Prosjekt- og ingeniørarbeidet skal skje ved Aibels hovedkontor i Asker, mens selskapets verft i Haugesund og Thailand skal bygge de tre ulike modulene og selve plattformen. På det meste vil 3500 personer være involvert i arbeidet.

Aibel har bygget boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet, og nå får selskapet en ny stor kontrakt i andre fase av utbyggingen. Denne er i samme størrelsesorden som den første.

Kjell Inge Røkke, Aker-eier.
Kjell Inge Røkke, Aker-eier. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Andersens gamle arbeidsgiver Aker Solutions kan også juble, sammen med Kværner. De to selskapene, som begge er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker, får en kontrakt til cirka 3,4 milliarder kroner for modifikasjoner av stigerørsplattformen og feltsenteret. De to selskapene er også tungt inne i fase én av utbyggingen.

«Alt i riktig retning»

Aker Solutions-sjef Luis Araujo var naturligvis tilfreds.

– Dette vil sikre jobber for 2000 ansatte i Aker Solutions, Kværner og hos underleverandører, sier han.

Idar Eikrem, fungerende Kværner-sjef.
Idar Eikrem, fungerende Kværner-sjef. (Foto: Gunnar Blöndal)

Kværners fungerende sjef Idar Eikrem sørger for at påtroppende sjef Karl Petter Løken, tidligere fotballspiller på Rosenborg og landslaget, kommer til dekket bord.

– Han er en lagspiller, så han passer bra inn. Store komplekse prosjekter er et lagspill. Vi skal levere på tid og kvalitet og i henhold til alle avtaler, sier Eikrem.

Kværner har i første fase bygget utstyrs- og boligdekket, pluss tre av understellene.

Når norske selskaper vinner Statoil-kontrakter i konkurranse med utenlandske selskaper, vanker det kake.
Når norske selskaper vinner Statoil-kontrakter i konkurranse med utenlandske selskaper, vanker det kake. (Foto: Gunnar Blöndal)

Produksjonsstart for første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen er i siste kvartal neste år, mens fase to skal starte i 2022. De nevnte kontraktene har forbehold om godkjennelse av plan for utbygging og drift («pud»), som skal innleveres til norske myndigheter i annet halvår 2018.

Margareth Øvrum i Statoil gleder seg ikke bare over at norske leverandører er så konkurransedyktige at de danker ut de utenlandske. Hele Johan Sverdrup-prosjektet går også på skinner.

– I alle prosjekter er det utfordringer, men her er ressursgrunnlaget blitt økt, produksjonen økt, og investeringene har gått ned. Alt har gått i riktig retning, sier hun. (Vilkår)

Ferd-Andresen som tegneserieredaktør: – Dette er helsefremmende
Johan H. Andresen har tatt en ukes vikariat som tegneserieredaktør i Egmont. Han mener tegneserier er undervurdert i Norge.
02:29
Publisert: