Styret i riggselskapet melder at det har søkt om konkursbeskyttelse, såkalt «chapter 11», i Texas for Seadrill og underordnede datterselskaper.

Seadrill melder at driften i selskapet fortsetter som normalt.

Av meldingen fremgår det at Seadrill har bedt om tillatelse til at utbetalinger til viktige leverandører og ansatte ikke skal opphøre. Selskapet forventer å betale alle leverandører under normale forhold for varer og tjenester tilbudet mens selskapet er under konkursbeskyttelse.

Det er ventet at åpningen av konkursbeskyttelse vil føre til en stor omgjøring av gjeld til egenkapital, og at det vil være minimalt eller ingenting igjen for de nåværende aksjonærene.

Tirsdag søkte Seadrill om konkursbeskyttelse for fem heleide datterselskaper.

Seadrill hadde etter børsslutt onsdag en markedsverdi på 266 millioner kroner. Riggselskapets aksjekurs er ned nær 80 prosent siste år, men har fått en opptur de tre siste månedene med en kursoppgang på nær 48 prosent.

Bankgjeld på 5,7 mrd. dollar

– Denne kunngjøringen markerer starten på en rettsunderstøttet prosess som vil skape et selskap som er finansielt bærekraftig på lang sikt. Vi jobber tett med våre interessenter for å sikre at vi oppnår et utfall som gir oss fleksibiliteten til å komme oss gjennom bunnpunktene i vår industris sykluser, mens vi posisjoner oss for en markedsinnhenting, sier administrerende direktør Stuart Jackson i Seadrill i en melding.

Selskapet, som kontrolleres av milliardær og skipsreder John Fredriksen, har lenge kjempet for å finne en løsning på den enorme gjelden i selskapet. Seadrill har en bankgjeld på 5,7 milliarder dollar, tilsvarende 48,3 milliarder kroner. Selskapet var siste gang gjennom en «Chapter 11»-prosess i 2018 som kostet 400 millioner dollar, nær 3,4 milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

«Chapter 11» er et avsnitt i konkurslovene i USA. Det innebærer at selskapet ikke blir lagt ned, men at kreditorer tar over styringen av selskapet med overvåkning av en domstol og at selskapet får en konkursbeskyttelse.

Noe av bankgjelden er solgt videre til lave priser til nye investorer, inkludert flere hedgefond, som er mer på linje med selskapet når det gjelder å redusere gjelden.

Danske Bank, som er en viktig långiver for Seadrill, har kvittet seg med hele sin eksponering på 240 millioner dollar. Gjelden skal ha blitt solgt til priser på 20 cent per dollar og mindre.

Det er bare en måned siden Seadrill Partners, der Seadrill er hovedeier, søkte om konkursbeskyttelse i den samme domstolen i Texas.

– Det er ikke noen overraskelse at Seadrill Partners søker om «Chapter 11». De har over tid jobbet for å komme i en posisjon der det er enklest mulig å gjennomføre en rettsprosess. Det er nok derfor ikke en overraskelse for Seadrill heller, sa analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities til DN.

Varslet mulig konkursbeskyttelse før jul

Fredriksen stiftet Seadrill i 2005 og gjorde det til verdens største riggselskap i markedsverdi i oljeboomen som fulgte. Men markedet raste sammen etter oljeprisfallet i 2014, og det gjeldstyngede selskapet ble nødt til å søke om konkursbeskyttelse i 2017.

Etter restruktureringen satset Seadrill på at en oppgang i riggmarkedet ville gjøre det i stand til å betale bankene tilbake. Det håpet var i realiteten ute allerede før koronakrisen i år.

Styreleder Glen Ole Rødland varslet i november i fjor at det var sannsynlig at selskapet kom til å benytte seg av «Chapter 11».

Skulle «make Seadrill great again»

Tilbake i 2018 under den årlige Pareto-konferansen, presenterte John Fredriksens utsendte mann, Gunnar Winther Elliasen, store planer for Seadrill og hvordan selskapet skulle bli lønnsomt.

Gunnar Winther Eliassen under Pareto-konferansen 2018 med egen caps for anledningen.
Gunnar Winther Eliassen under Pareto-konferansen 2018 med egen caps for anledningen. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Han uttalte blant annet følgende:

– Vårt mål er krystallklart: Å skape aksjonærverdier i Seadrill, sa Eliassen og tok på seg cap-en med skriften «MAKE SEADRILL GREAT AGAIN».

Den spådommen gikk ikke helt i oppfyllelse med kveldens melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.