Knapt en solstråle slipper gjennom det lave skydekket rundt Umoe-villaen på Fornebu. Her har Jens Ulltveit-Moe i en årrekke hatt base for sitt Umoe-selskap, mens solenergiselskapet Rec flyttet inn etter at det ble nedstrippet og rendyrket som råvareprodusent av silisium.

De siste årene har Ulltveit-Moe måttet smøre seg med tålmodighet for å oppnå lønnsomhet i sine investeringer innen fornybar energi. Umoe har hatt flere enkeltår med underskudd, og Rec har vært en av flere snuoperasjoner han har tatt på seg i Umoe-porteføljen.

Til tross for at Donald Trump har signalisert opptrapping på kull, tror han det er i ferd med å løsne for flere av investeringene.

– Sol ser riktig bra ut nå selv om vi kan bli rammet av en handelskrig i USA. Jeg sover godt om natten, humrer Ulltveit-Moe.

Han sitter som styreleder og største eier i Rec Silicon med nærmere 25 prosent av aksjene i det børsnoterte selskapet med en markedsverdi tilsvarende 900 millioner kroner.

Selv om Rec-aksjen har styrket seg den siste måneden, sitter han fortsatt med et urealisert tap på 200–300 millioner kroner i selskapet som har vært en gullgruve for noen og et tapssluk for andre.

– Jeg har ingen planer om å selge aksjer. Jeg håper kursen nå er på riktig vei.

Lønnsomt uten subsidier

Nå mener han endelig å se et skifte for solenergi. Konkurransekraften har bedret seg betraktelig.

– Solenergi konkurrerer nå med fossilt på kostnader selv uten å bli subsidiert. Hittil har det vært en politisk risiko med solenergi. Tidligere kostet den fire kroner kilowattime (kwh), mens nå er gjennomsnittet i verden nede i 70–80 øre for hver kwh Nå vil ingen land lenger kunne lokke med kull, sier Jens Ulltveit-Moe, som torsdag holder innlegg på Paretos energikonferanse.

I de mest solrike delene av verden, mener han at solenergi allerede er billigere, mens i andre deler vil sol bli billigere i løpet av ti år. Mer kostnadseffektiv produksjon av solcelleanlegg i Kina og lave rentekostnader på investeringer mener han har bidratt til å senke prisene.

I de mest solrike delene av verden, mener Jens Ulltveit-Moe at solenergi allerede er billigere.
I de mest solrike delene av verden, mener Jens Ulltveit-Moe at solenergi allerede er billigere. (Foto: Per Thrana)

Etter Parisavtalen har etterspørselen etter CO2-frie alternativer vært økende, ifølge solenergiinvestoren, som også tror at etanolinvesteringen i Brasil og skogbruksinvesteringen i Canada nå endelig vil bidra til solide Umoe-overskudd igjen.

– Produksjonskostnadene har gått jevnt nedover hele veien, men det store skiftet skjer gjennom den økende etterspørselen over hele verden. Tidligere var etterspørselen i Tyskland, men nå står Europa for en fallende del av totalen. I Kina, USA og India er den økende.

Trump-joker

Likevel er det politiske klimaet, spesielt i USA, et skjær i sjøen.

Før valget fryktet Ulltveit-Moe konsekvensene hvis Donald Trump skulle bli USAs neste president. Fabrikken til Rec ligger nettopp i USA, og tillegg er det allerede handelskrig med Kina som er det andre store markedet.

– Jeg regner Trump som en total katastrofe. Han er en klovn og katastrofe for kloden. Hadde Hillary vunnet hadde vi sett syvgangeren i vekst på solenergi.

Investoren tror likevel ikke Trump klarer å ødelegge etterspørselen i delstater som California.

– Selv om Trump heller vil ha kull, så er ikke det sannsynlig. Delstatene vil heller ha økning i gass, mens ekspansjonen for solindustrien nok blir mindre.

For å gjøre seg mindre avhengig av handelsforbindelsene mellom USA og Kina har Rec allerede inngått en joint venture med Youser Group for å få opp produksjonskapasitet i det kinesiske markedet.

– Når kan sol bli lønnsomt også i Norge?

– Hadde du spurt meg for noen år siden, hadde jeg sagt glem det. Norge og spesielt Østlandet er bedre enn man skulle tro. Her er vi på samme nivå som München med 900 soltimer i året. Vinteren er håpløs, så da koster det fortsatt mer enn norsk vannkraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: