Han trykker inn knappen. Så stopper duren fra de digre kraftgeneratorene opp. Flere hundre oppmarsjerte oljearbeidere klapper i hendene. Nå drives John Sverdrup-plattformene med kraft fra land, ett år før oljeproduksjonen starter her ute på Nordsjøens nye superfelt.

– Dere gjør en utrolig viktig jobb for verdiskaping og vår felles fremtid, roper olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (47).

Så er det marsipankake.

Førstereisgutt

Det er bare gått en drøy måned siden Freiberg ble olje- og energiminister, og turen ut her er den første offshoreturen han noensinne har fått seg. Det til tross for at han tidligere har vært statssekretær i det samme departementet. Også som ordfører i Vesterålen-kommunen Hadsel hadde han flere ganger håp om tur til oljeplattform, men det skar seg hver gang.

– Jeg er førstereisgutt i dag, sier han.

Han klatrer rundt i det gedigne feltsenteret fulgt av Equinor-folkene. Turen kom i stand på så kort varsel at ingen fra konsernledelsen ble med, for Equinor-toppene er på samling i USA. Det plager ikke Freiberg.

– Fantastisk, sier Freiberg hvor enn han går.

I borebua treffer han driller Jonas Forstrønen.

– Er det spennende, spør Freiberg.

– Ja, sier Forstrønen.

– Det skjønner jeg godt, sier Freiberg.

Etter at strømmen var slått på var det feiring på dekk med marsipankake.
Etter at strømmen var slått på var det feiring på dekk med marsipankake. (Foto: Marie von Krogh)

Til sjøs før

Hvis Freiberg hadde vært bedre til å lage mat, spørs det om han hadde vært her som statsråd. Som 19-åring ville han nemlig til sjøs. En dag ringte de fra en fisketråler og ville ham om bord omgående. Stuerten hadde forsvunnet. Freiberg stilte opp. Hans triks i byssa besto blant annet i å salte kjøttsuppen så kraftig at ikke mannskapet skulle spise opp alt og etterlyse mer. Etter en måned mønstret han av.

– Kapteinen sa at Freiberg var en hyggelig kar som ikke hadde matforgiftet noen. Det var en attest som gjorde at jeg skjønte at mitt lodd i livet ikke var å lage mat. Jeg har aldri klaget på maten etter det, sier Freiberg.

77.000 tonn stål

Så går de videre. Plattformsjef Wiggo Lønøy, også han med bakgrunn fra snurpenottråler, opplyser at bare gangbroen fra den ene plattformen til den andre veier rundt 2000 tonn, det samme som de største snurpenottrålerne.

Totalt skal hele feltsenteret veie 77.000 tonn når alle de fire første plattformene er på plass. Totalt er første byggetrinn anslått å koste 98 milliarder kroner, ned fra 127 milliarder kroner da utbyggingen ble besluttet i 2015.

Akkurat strømforsyningen fra land var det største stridstemaet rundt hele utbyggingen. Tradisjonelt drives nemlig oljeplattformer med gass, noe som driver opp CO2-utslippene i det norske regnskapet.

Til slutt vedtok politikerne at første byggetrinn skulle forsynes med ren landstrøm fra 2019, mens hele produksjonsområdet Utsirahøyden skal forsynes med landstrøm fra 2022.

Det krever et gedigent likestrøm-vekselstrøm-omformeranlegg med en kapasitet på 300 megawatt på feltsenteret. Da kan muligens også Sleipner-feltet kobles på. Totalt kan landstrøm-tilkoblingen da spare en million tonn CO2-utslipp i året.

– Jeg husker jeg var innom Stortinget da jeg var Hadsel-ordfører i 2013. Da var ikke jeg så opptatt av elektrifisering av Sverdrup, men det var alle andre der opptatt av, sier Freiberg.

Snart får han utbyggingsplanen for andre fase av Sverdrup på sitt bord. 41 milliarder kroner skal den fasen koste, og bringe totalproduksjonen opp i 650.000 fat dagen fra feltet.

Takket være Sverdrup, kan norsk olje- og gassproduksjon faktisk nå «all-time high» i 2023–2024.

– Kanskje, men jeg har ikke hundre prosent oversikt over det akkurat nå, sier Freiberg.

I kranhuset får oljeministeren en innføring av kranfører Steinar Bjørke.
I kranhuset får oljeministeren en innføring av kranfører Steinar Bjørke. (Foto: Marie von Krogh)

På skråplanet

Som han står inni borebua, lurer han på om han ville tatt et annet karrierevalg om han var 19 år igjen. Kanskje hadde han blitt driller på Sverdrup.

– Jeg tror kanskje jeg hadde tatt noen andre valg. Men da hadde jeg kanskje ikke blitt olje- og energiminister, sier Freiberg.

– Det er vel ikke jevngodt med å ha havnet på skråplanet?

– Det er ikke alle som er enig i det, da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: