– Skuffet, sint og stolt.

Slik reagerte Kjell Inge Røkke da Helge Lund hoppet av toppsjefjobben i Aker Kværner for å bli Statoil-sjef i 2004.

Nå må Aker-eier Røkke og Lund finne tonen igjen, ettersom begge får en rolle i oljeselskapet Aker BP.

Torsdag morgen kom meldingen om at Lund er ny styreleder i BP med base i London. I den nye rollen er Kjell Inge Røkke blant dem han må forholde seg til.

For i 2016 fant Aker og BP hverandre i en fusjon der virksomhetene på norsk sokkel ble slått sammen i selskapet Aker BP. I deg er selskapet børsnotert med en markedsverdi på 93,6 milliarder kroner.

Gikk på kritisk tidspunkt

Det er gått 14 år siden Helge Lund brått forlot Aker Kværner. Røkkes reaksjon ble i mediene beskrevet som frustrasjon, sorg, skuffelse og sinne.

Lund var en svært betrodd medarbeider og hadde hatt en nøkkelrolle da Røkke-eide Aker til slutt fikk kontroll over den gamle industrigiganten Kværner. Lund fikk det vanskelige oppdraget med å få Kværner på fote. Både Aker Kværner og eierselskapet Aker RGI var på randen av konkurs.

I denne perioden strammet forholdet mellom konsernsjef Lund og hovedeier Røkke seg til. DN fortalte at Lund hadde neglisjert en del innspill fra Kjell Inge Røkke, noe som provoserte hovedeieren og Aker-systemet sterkt. Bare noen dager etter at Lund la frem redningspakken for Aker Kværner, ble det kjent at han går til Statoil.

Oppbruddet fra Aker Kværner tok flere år å lege.

Tre år senere, i 2007, gikk Lund og Røkke ut i et felles brev til Dagens Næringsliv i et forsøk på å legge konflikten død. Forholdet mellom de to vekket betydelig bekymring i selskapene siden Aker Kværner var en av de store leverandørene til Statoil.

I brevet klargjorde Røkke at han ikke hadde noe uoppgjort med Lund.

«Allerede i mars 2004 – fra talerstolen på Kværners generalforsamling – fortalte jeg om hva jeg syns om Helge Lunds overgang til Statoil. Jeg brukte, som mange kanskje husker, tre enkle ord: Skuffet, sint og stolt. Jeg ble skuffet over at Helge Lund valgte å slutte. Jeg ble sint på ham for måten det skjedde på, og for at det skjedde på et så kritisk tidspunkt. Men jeg er også stolt på hans vegne for at han nå leder landets største bedrift,» skrev Røkke i brevet.

I brevet ga Røkke Lund ros for måten han hadde bygget opp Aker Kværner på:

«Helge Lund kom til oss i 1999. Han fikk raskt ansvaret for å følge opp en rekke store industrielle engasjementer. Han bidro sterkt til mange vellykkede prosjekter som for eksempel salget av vårt sementengasjement og dypvannsselskapet i Houston, og han var sentral i overtagelsen av Kværner. Vi trivdes godt med Helge Lund på vårt lag.»

Følte seg alene

I det samme brevet beskrev Helge Lund lojalitetskonflikten som krevende.

– Avgjørelsen om å slutte i Aker Kværner og begynne i Statoil, var ekstremt vanskelig. Jeg tror aldri jeg har følt meg så alene om en beslutning. Jeg hadde et stort engasjement for Aker og Aker Kværner, og jeg var glad i menneskene der. Den lojalitetskonflikten dette valget satte meg i overfor så vel eiere som medarbeidere i Aker Kværner, var krevende. Det er mulig jeg kunne håndtert dette annerledes, men der og da gjorde jeg det jeg mente var best for alle involverte, påpeker Lund i brevet.

Litt for overfladisk

I den omstridte boken Henrik Langeland skrev om Kjell Inge Røkkes Aker, er også forholdet til Helge Lund et tema.

Røkke tar selvkritikk for at han ikke forsto næringen godt nok.

– Jeg var litt for høy på meg selv, litt for overfladisk, sier Røkke i manuset til boken «Eventyrerne – En fortelling om Aker i vår tid».

Røkke erkjenner at det ble for mange omskiftninger og støy i Aker:

– Jeg skulle vært mye mer tålmodig, langsiktig, jeg forsto ikke godt nok trendene i olje- og gassnæringen på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet hvor jeg kunne ha kjøpt opp masse billig.(Vilkår)

Eldar Sætre om Salah, Liverpool og Statoil
01:26
Publisert: