Gassprisene falt mer enn seks prosent etter nyhetene om at Nord Stream 1 igjen er i drift. Også oljeprisene har falt gjennom dagen torsdag.

– Det er en lettelse i markedet at man får flyt, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Strømanalyseselskapet Volue Insight.

Nord Stream 1 til Tyskland har vært stengt siden mandag 11. juli på grunn av rutinemessig vedlikehold. Russland hevder rørledningen har tekniske problemer. På grunn av spenningene knyttet til krigen i Ukraina har tyske myndigheter fryktet at gassrørledningen ikke ville skrus på igjen eller skrus på med begrenset kapasitet.

– Man fryktet full stopp. Gjenåpningen vil gi Europa tid til å fylle lagrene, som er viktig for leveringssikkerhet i Europa og uavhengighet fra Russland, sier Lilleholt.

Han mener dette vil gi Europa sikkerhet for å komme seg gjennom vinteren, men viser til at energiprisene fortsatt er ekstremt høye.

Til tross for at Nord Stream 1 igjen er i drift, er leveringene gjennom den viktige gassrørledningen begrenset til mellom 20 og 40 prosent av kapasiteten.

– Dette løser ikke energikrisen i Europa, men det gjør det litt lettere. Man må fortsatt ta i bruk ekstremt dyre alternativer. Europeiske land er villige til å betale ekstreme priser for norsk alternativ energi.

Store negative ringvirkninger

Lilleholt tror energikrisen kan få konsekvenser for hele samfunnet.

– Dette kan være starten på en langvarig krise. Den er så alvorlig at europeiske borgere tvinges til å bruke mindre gass. Dette kan også få konsekvenser for Norge. Prisene er så høye at virksomheter vil ha store problemer med å betale strømregningen som kan føre til konkurser for virksomheter. Dette vil øke arbeidsledigheten og man går inn i en ond sirkel, sier Lilleholt.

Onsdag foreslo Europakommisjonen at EU-landene må kutte 15 prosent av gassforbruket dersom EU skal kutte all import av russisk gass.

Lilleholt trekker frem krigen i Europa som hovedårsaken til energikrisen Europa står overfor.

– Avhengigheten av Russland blir mer tydelig, og det skjer fortere enn man hadde håpet og trodd, sier han, og legger til:

– Vi har håndtert lave magasiner flere ganger før, så det er ikke det som trigger krisen.

– Usikker vinter i møte

Gassanalytiker Zongqiang Luo i Rystad Energy mener hetebølgen i Europa gjør energisituasjonen vanskeligere. Dersom Europa i tillegg går en kald vinter i møte eller får lng-brudd og lave gasstrømmer fra Russland, vil det bli svært vanskelig for EU-landene å nå målet om å fylle opp egne gasslagre før vinterkulden slår inn.

– Vi går da en usikker vinter i møte, sier Luo til DN.

Samme dag som Europakommisjonen foreslo et kutt i EU-landenes gassforbruk uttalte spanske myndigheter at det vil bli utfordrende for Spania å følge kommisjonens forslag.

Hetebølgen i Europa kommer på toppen av mange faktorer som gjør energisituasjonen i Europa vanskelig, ifølge analytiker.
Hetebølgen i Europa kommer på toppen av mange faktorer som gjør energisituasjonen i Europa vanskelig, ifølge analytiker. (Foto: SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

– Betyr det at gassituasjonen i Europa er kritisk?

– Jeg vil avvente å se hvordan EU-medlemmene reagerer på Europakommisjonens forslag om et 15 prosent kutt, før jeg sier noe om gassituasjonen er kritisk eller ikke.

Han viser til at situasjonen vil være forskjellige for de ulike EU-landene.

– Spania, Nederland og Polen er de tre EU-landene som har relativt sunnere nivåer med gass i lagrene sine for øyeblikket. Sier de at de ikke kan kutte så mye i forbruket, så vil de kunne ta av egne lagre. Dersom Tyskland sier det samme vil situasjonen være en annen, de vil måtte se til alternative energikilder som kull eller stoppe gassforbruket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.