Strømprisen vil onsdag nå en topp på over 80 øre per kilowatt time i en rekke store byer, ifølge nettstedet Nord Pool Group.
Det er en oppgang på saftige 77,4 prosent, sammenlignet med gårsdagen. Da var snittprisen på omtrent 40 øre per kilowatt time, og nådde en topp på litt under 50 øre per kilowatt time.
– Med lav temperatur kommer prishoppet. Nå som vinteren allerede har startet i strømmarkedet, det er blitt kaldere og fortere mørkt, er dette en vanlig respons til været, sier Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Wattsight.
Han mener vinteren har startet tidligere enn normalt, og at det er det som drar opp prisene. Samtidig er han klar på at en topp på over 80 øre per kilowatt time ikke er noe ekstremtilfelle.
– Det har vært en vesentlig lavere tilførsel av nedbør, og dermed har det blitt mindre påfyll i magasinene. Når sesongen starter allerede nå vil det begynne å tære på magasinene tidligere enn det som vanligvis er tilfelle. Men i januar i år hadde vi høyere priser, og da var dette normalen, sier Lilleholt.
«Naturlig»
Lilleholt tror strømprisen fortsatt kan bli vesentlig høyere, dersom temperaturene skulle falle ytterligere.
Han sier at strømprisene også blir påvirket av det han kaller et høyt CO2-marked. Det henger sammen med forpliktelser Norge og Europa har med tanke på klimamål, som gjør det dyrere å produsere for eksempel kullkraft, opplyser analytikeren.
Ifølge Nord Pool vil toppen nås rundt klokken 18.00 i ettermiddag, noe Lilleholt begrunner med følgende:
– Det er da alle skal hjem, sette elbilen på lading og begynne med middagen. Det er da lyslasten starter, og siden det blir fortere mørkt nå, starter alt dette litt tidligere. Det er naturlige sosiale rutiner, sier han.
Mindre vind
For året opplyser kraftanalytikeren at snittprisen for strøm ligger omtrent 20 prosent lavere enn i fjor, men at det nå har begynt å utligne seg.
– Det er temperaturen som styrer, så det er naturlig at prisene vil variere. Særlig på vinteren er det store svingninger, sier han.
Stina Johansen, pressekontakt i Nord Pool, sier som Lilleholt at det er typisk med høyere priser på morgenen og ettermiddagen. Hun sier at mindre vind fra Danmark og Tyskland i løpet av gårsdagen også er en faktor som spiller inn.
Samtidig er også hun klar på at kulden og mørketiden bidrar til økte priser.
– Det er ikke noe veldig spesielt med kraftsituasjonen nå, men det har begynt å bli mørkere og kaldere, og dermed øker forbruket. Det er tilbud og etterspørsel som styrer dette, sier Johansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.