Onsdag brøt det ut brann etter en eksplosjon på Freeport LNG i Texas, en av USAs største eksportterminaler for flytende naturgass (lng).

Terminalen, som sender store kvanta flytende gass til Europa, vil nå holdes stengt i minst tre uker, ifølge en talsperson, skriver nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters.

Torsdag morgen steg de europeiske gassprisene, målt ved referanseindeksen i Nederland, rundt åtte prosent. Prisene er imidlertid langt unna hva de var da de nådde rekordhøye nivåer i mars.

Stor eksportør

Ifølge Bloomberg ble nesten en femtedel av alle amerikanske gassforsendelser til utlandet sendt gjennom denne terminalen forrige måned. Mye går til Europa, der EU vil gjøre seg mindre avhengig av russisk gass og jobber med å få på plass alternativer. Blant alternativene er langt flere terminaler for å ta imot lng.

Freeport er en av åtte amerikanske terminaler for eksport av lng. Terminalene mottar gass gjennom rørledninger på kontinentet og gjør det flytende ved å kjøle det ned, før det lastes om bord på skip som er spesialdesignet for å holde gassen superkald og flytende.

USA sendte nesten tre fjerdedeler av sin lng til Europa i løpet av årets første fire måneder.

Onsdag falt gassprisene i Europa til sitt laveste på tre måneder, delvis på grunn av forventninger om at det kommer mer gass fra USA.

Prisene på amerikansk gass med levering neste måned har derimot falt siden brannen. Forklaringen er at nedstengningen vil redusere eksporten og kan sørge for noe høyere tilbud i USA dersom anlegget ikke tar inn like mye gass.

– Knapphet

– Dette er en betydelig produksjonsstans ved et stort amerikansk anlegg, sier Alex Munton, direktør for global gass og lng ved analysefirmaet Rapidan Energy til Reuters.

Ifølge ham går det rundt fire laster ut av Freeport LNG hver uke. En nedstengning på tre uker vil dermed ta minst en million tonn lng ut av markedet.

– Det kommer til å bety én ting: knapphet. Konkurransen for spot lng kommer til å drive globale lng-priser høyere, sier Munton til nyhetsbyrået.

Ved full kapasitet kan anlegget eksportere 15 millioner tonn årlig. USA er sammen med Australia og Qatar en av verdens største eksporterer av lng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.