I januar kjøpte Statoil 11,93 prosent av aksjene i Lundin Petroleum. Selskapet betalte til sammen 4,6 milliarder svenske kroner for 37 millioner aksjer. Før sommeren kjøpte Statoil mer av det svenske oljeselskapet, og har nå en eierandel på 20,1 prosent, tilsvarende 68 millioner aksjer. 

Lundin-aksjen er nå på sitt høyeste nivå noensinne, og handles torsdag til 193,7 svenske kroner. 

Basert på de kursene Statoil har oppgitt, har selskapet en gjennomsnittskurs på oppunder 131 svenske kroner for sine Lundin-aksjer. Det tilsvarer en urealisert gevinst på nesten 4,4 milliarder svenske kroner, eller 4,1 milliarder norske kroner.

– Dette er eiendeler Statoil tjener godt på, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til DN. 

Lundin-aksjen har stukket fra Statoil på børsene.
Lundin-aksjen har stukket fra Statoil på børsene. (Foto: Graf: Makrobond)

Tror Lundin-aksjen stiger videre 

– Det har vært en veldig hyggelig verdiutvikling. Vi mener at utviklingen vil fortsette, og tok nettopp opp kursmålet på Lundin til 230 svenske kroner, fortsetter Omdal. 

Da Statoil før sommeren økte sin eierandel i det svenske oljeselskapet, gjorde de to selskapene en byttehandel. Statoil solgte sin eierandel på 15 prosent i Edvard Grieg-feltet og betalte 68 millioner dollar, mot å øke aksjeposten i Lundin Petroleum fra 11,9 prosent til 20,1 prosent.

Johan Sverdrup spesielt viktig 

Ifølge Statoil var økt eierandel i Lundin en mulighet for selskapet å få en større indirekte andel i Johan Sverdrup til en konkurransedyktig pris. 

– Det er spesielt andelen i Johan Sverdrup, som er viktig for Statoil, sier Omdal. 
Samtidig viser han til at det var viktig for Statoil å kunne øke eierandelen i Lundin til over 20 prosent, fordi Statoil da kan bokføre sin andel av selskapets produksjon og reserver. 

«Vil være fornuftig å kjøpe mer» 

Statoil har gjentatte ganger opplyst at det ikke har intensjoner om å øke sin eierandel i Lundin ytterligere. Dette uttrykte også selskapet etter sitt første kjøp av Lundin-aksjer. 

– Da de gjorde det første kjøpet, sa vi at vi trodde de ville kjøpe mer. Statoil er nok absolutt interessert i å øke eierandelen i Johan Sverdrup, sier Omdal, men viser samtidig til at Lundin-familien kontrollerer mellom 25 og 30 prosent av selskapet. 

– Statoil kunne nok absolutt tenkt seg en større eierandel, understreker oljeanalytikeren. 

Omdal mener økt eierandel i Lundin fremstår som attraktivt, og gjentar at Pareto har økt sitt kursmål på aksjen til 230 svenske kroner. 

–  Statoil har sagt at det ikke har planer om å kjøpe mer. Men vi mener det fortsatt vil være fornuftig å kjøpe enda mer, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Concierge på Aker Brygge: – Jeg liker at folk er fornøyd
Hvis folk ikke er fornøyde så blir jeg litt skuffet, forteller Arnfinn Fagermo. Han hjelper til med «alt» på Aker Brygge.
02:15
Publisert: