Den tidligere Equinor-toppen Lars Christian Bacher, som det siste halvannet året har jobbet i oppkjøpsfondet Hitecvision, blir ny toppsjef i batteriselskapet Morrow Batteries.

Selskapet er et av dem som satser på å bygge batterifabrikker i Norge. Både Morrow og New York-noterte Freyr er i gang med planer for store produksjonsanlegg her i landet.

De største eierne i Morrow er Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energi, men selskapet har også fått med seg utenlandske industrigiganter som ABB og Siemens i år. Blant eierne er også Bellona og miljøorganisasjonens frontfigur Frederic Hauge, som var med helt i begynnelsen.

– Jeg er begeistret for å få en så erfaren leder som Lars Christian på laget, sier styreleder Liv Monica Stubholt til DN.

Morrow-styreleder Liv Monica Stubholt.
Morrow-styreleder Liv Monica Stubholt. (Foto: Gunnar Lier)

– Morrow vil bli en sentral aktør både i avkarboniseringen av samfunnet og oppbyggingen av en ny batteriindustri i Norge. Det krever både kompetanse, erfaring og sterk vilje til å levere for å realisere dette potensialet.

Tror strømprisene faller

Siden selskapet ble grunnlagt i 2020, er det hentet inn 1,3 milliarder kroner i egenkapital. I tillegg kommer offentlig støtte, som gjør at Morrow har samlet til sammen omtrent to milliarder til det første byggetrinnet i batterifabrikken i Arendal.

Anlegget skal komme i drift i 2024 med en produksjonskapasitet på én gigawattime. Men innen slutten av dette tiåret er målet å ha en kapasitet på over 40 ganger dette. Selskapet har omtrent 100 ansatte i dag, men planen er å skape 2500 arbeidsplasser.

Den planlagte batterifabrikken til Morrow skal bygges på Eyde næringspark utenfor Arendal. Dette er det første byggesteget.
Den planlagte batterifabrikken til Morrow skal bygges på Eyde næringspark utenfor Arendal. Dette er det første byggesteget. (Foto: Prosjektskisse)

– Det mest spennende med denne jobben er å få være en del av energiomstillingen. Vi er nødt til å få til lagring av energi for at dette skal gå. Og batterier trenger man uansett, uavhengig av hvem som er vinneren i kappløpet om morgendagens energikilder, sier Bacher.

Samtidig som batteriselskapene konkretiserer planene sine, har den rene, norske vannkraften selskapet skal bruke til anleggene sine, nådd rekordnivåer de seneste månedene.

Er du bekymret for at høyere strømpriser kan redusere konkurransefortrinnet og ødelegge lønnsomheten for grønne industrisatsinger her i landet?

– Hvis du ser på bildet vi står overfor, så sier for eksempel Rystad Energy at energibehovet i Europa i vinter er mer eller mindre dekket. Den store utfordringen blir vinteren 2023-24, med tilgang på og lagring av gass. Men etter det mener mange at man skal klare å være uavhengige av russisk gass. Og da tror jeg du vil få et litt annet bilde med strømpriser også.

I en fersk rapport DN omtalte i helgen, regner revisjons- og rådgivningsselskapet PwC ut at Norge trenger 75 terawattimer mer i kraftproduksjon innen 2030 dersom alle landets klimamål og grønne industridrømmer skal realiseres. En av forfatterne av rapporten kaller det et «kjempegap.»

– Jeg er helt sikker på at denne utfordringen fikser Norge, sier Bacher.

– Jeg tenker at hvis du ser på hva Norge har fått til de 100 siste årene, så er det et helt vanvittig bra samfunn vi har bygget. Alle synes sikkert at noen ting kunne vært bedre her og der, men vi har en fin tradisjon for å finne ut av ting, diskutere og komme til gode løsninger.

Flere år i Equinor-ledelsen

Bacher begynner i den nye jobben 1. desember. Håkon Tanem, som har vært midlertidig toppsjef siden juni, går tilbake til sin stilling som porteføljeforvalter hos Agder Energi.

Bacher sluttet i Hitecvision for to uker siden. Han nevner børsnoteringen av oljeselskapet Vår Energi, som Hitec bygget over flere år og som har italienske Eni som største eier, som det absolutte høydepunktet i sin tid som seniorpartner i fondet. Han ønsker imidlertid ikke å si for mye om fremtidig kapitalbehov og potensiell børsnotering av Morrow før han har startet i den nye jobben.

I en pressemelding som publiseres mandag morgen trekker styreleder Stubholt frem Bachers erfaring både fra energiindustrien og kapitalmarkedene, i det som blir en «ny fase med rask vekst og ekspansjon» for Morrow.

Bacher forlot Equinor i 2020 etter nesten et tiår i konsernledelsen, de to siste som finansdirektør etter å ha ledet den internasjonale virksomheten til selskapet. Med nesten 30 års fartstid i selskapet var han en av favorittene til å ta over etter konsernsjef Eldar Sætre. I stedet ble det Anders Opedal, og Bacher hoppet av.

Han ønsket ikke å kommentere avgangen da DN intervjuet ham i forbindelse med overgangen til Hitec, og vil heller ikke det nå. Men om oljeindustriens rolle i overgangen til et mer bærekraftig energisystem, sier han at «vi skal heie på hverandre.»

– Jeg føler meg ekstremt privilegert som har fått lov til å være med på eventyret i oljeindustrien over mange år, med spennende oppgaver både hjemme og ute, sier Bacher.

«En balansert kompensasjon»

Hverken han eller Stubholt vil gå inn på lønnsvilkårene.

– Lars Christian får en balansert kompensasjon for en toppleder i et norsk selskap, og jeg er ikke urolig for at vi vil få kritikk, sier Stubholt.

Bachers tidligere arbeidsgiver Equinor har også sett på mulighetene for å satse på batteriproduksjon i Norge, med Hydro og Panasonic. Men så vendte partnerskapet i fjor høst blikket mot Europa for å finne alternativer, etter at det ble klart at brexitavtalen kunne føre til straffetoll på bilder med norskproduserte batterier. Og kort tid etter droppet de tre selskapene hele satsingen.

Bacher ønsker ikke å gå inn på Brexit-problemstillingen nå, men ønsker konkurrenter velkommen, inkludert Equinor om selskapet skulle ombestemme seg.

– Dette blir et enormt marked. Vi har allerede konkurrenter i andre norske aktører, og vi i Morrow heier på dem alle sammen, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.