Onsdag morgen bekreftet Equinor det første tilfellet av koronasmitte på en av selskapets installasjoner. Onsdag ettermiddag venter Equinor svar på en rekke prøver tatt på installasjoner offshore etter mistanke om koronasmitte.

Mistanken knytter seg til to personer på Martin Linge-feltet, og personer knyttet til Oseberg feltsenter og borerigger på Askeladd og Askepott-feltene. Det er ukjent hvor mange personer som det er knyttet mistanke på de tre siste installasjonene.

Jobbes på spreng

Det er en person som nå jobber med ferdigstillelsen av Martin Linge-plattformen offshore som er smittet av koronaviruset.

– Vi gjør det vi kan for å redusere smitten, sier pressetalsmann Morten Eek i Equinor.

Nå reduseres aktiviteten om bord for å hindre smitte. Equinor har lenge forberedt seg sammen med Folkehelseinstituttet og Fylkeslegen i Rogaland som har tilsynsansvar for sokkelen, på situasjonen som nå har oppstått. Internt i Equinor jobbes det nå kontinuerlig med tiltak for å begrense smitten og holde driften i gang. Selskapet har redusert kraftig på både reise- og møtevirksomheten. Før reise offshore tas det ekstra tiltak.

Det store spørsmålet er likevel hva som vil skje med produksjonen offshore om situasjonen eskalerer.

- Vi har gjort forberedelser på tiltak tidlig. Men vi vil ikke si noe om hva det vil kunne komme til å si for aktiviteten på sokkelen, sier Morten Eek.

I første omgang vil fellesområder på Martin Linge-plattformen vaskes ned, samtidig som møteaktiviteten tas ned om bord.

– Vi gjør det vi kan for å redusere smitterisikoen, sier Eek.

Feil å si at det er under kontroll

Fylkeslegen i Rogaland, Janne Dahle-Melhus, sier utviklingen offshore nå er som ventet.

– Dette er som forventet, sier hun.

– Er situasjonen under kontroll?

– Det er ikke mange gode uttrykk for å beskrive situasjonen. Det er feil å si at det er under kontroll. Men oljeselskapene har i hvert fall for ganske lenge siden startet å jobbe med ulike scenarioer. En er ganske godt forberedt, selv om det selvsagt er svært krevende å stå opp i denne situasjonen, sier Dahle Melhus.

I Petroleumstilsynet følger en også situasjonen på sokkelen nøye. Tilsynet har blant annet ansvaret for sikkerhet og beredskap offshore.

– Selskapene skal ha planer for ulike situasjoner inkludert smitte slik som nå. Det som er klart fra vår side, er at det ikke er snakk om å fire på kravene på sikkerhet, sier pressetalsmann Øyvind Midtun i tilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.