De trasker oppover en traktorvei et kvarters kjøring fra Sandnes sentrum. Oppe på haugen står en markør på punktet «T6», der den sjette av syv turbiner i Vardafjell vindkraftanlegg skal oppføres. Lyden av anleggsarbeidet høres allerede.

– Det er veldig provoserende, sier nabo Heino Nielsen.

Dansken har bodd i området i årevis, og har kjempet en lang og til dels ensom kamp mot vindparken. Nå har han fått mange allierte. Tidligere i oktober sendte Sandnes kommune brev til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og ba om at byggearbeidet stanses midlertidig fordi kommunen mener det er gjort flere saksbehandlingsfeil.

Medlemmene triller inn

Ved siden av ham går Eivind Salen, en lokal lektor som har engasjert seg så sterkt i Vardafjell og den øvrige norske vindkraftutbyggingsboomen at han har gått sammen med aktivister fra vindslagmarkene Frøya og Sørmarkfjellet om å danne den nasjonale vindkraftmotstanderorganisasjonen Motvind Norge. Salen leder interimsstyret i forkant av et planlagt landsmøte 16. november på Frøya.

Onsdag ettermiddag åpnet organisasjonen opp for betalende medlemmer. Medlemsavgiften er på 100 kroner. Tirsdag ettermiddag hadde 3130 personer registrert seg.

– Vi håper å være 10.000 medlemmer innen landsmøtet, sier Salen.

Til mobiliseringen av nye medlemmer mener han at han har fått drahjelp fra uventet hold. Han takker fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe som i DN nylig skjelte ut naturvernere som prioriterer utsikten fremfor kloden.

– Det fyrer oss opp, sier Salen.

Han mener investorer som sitter langt unna inngrepene har liten grunn til å moralisere overfor naboer som må leve med støy, lysblink og reduserte eiendomsverdier.

– Det er provoserende at de som tjener penger på fornybarutbygginger, kaller naboene som taper penger på det for egoister, sier han.

Salen understreker at han er bekymret for global oppvarming, men han tror ikke det går an å bygge seg ut av klimakrisen. Han mener energiøkonomisering er svaret. Han mener dagens norske energipolitikk er lite bærekraftig. Dagens utbyggede norske vindproduksjon kan for eksempel bare dekke kraftforbruket fra et par store datasentre av den typen Google planlegger i Skien.

Protesterer

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier administrasjonen i kommunen følger opp Vardafjell-konfliktene.

– Vi mener utbyggingen ikke følger konsesjonsbetingelsene, sier Wirak.

Turbinmastene har blant annet blitt høyere enn tenkt. Wirak er bekymret for at de 150 meter høye mastene skal innebære for mye støy og ikke minst for dominerende lyskast. Mastene er utstyrt med blinkende lys som varsel mot flytrafikken.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er bekymret for at de 150 meter høye mastene som skal settes opp skal innebære for mye støy og dominerende lyskast for befolkningen nær Vardafjell vindkraftanlegg.
Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er bekymret for at de 150 meter høye mastene som skal settes opp skal innebære for mye støy og dominerende lyskast for befolkningen nær Vardafjell vindkraftanlegg. (Foto: Marie von Krogh)

Selv om kommunen tidligere har sagt ja til Vardafjell vindkraftanlegg, er Wirak lite lysten på flere vindparker i kommunen nå.

– Vi har varslet at vi vil gå imot flere vindkraftanlegg. Denne ligger veldig nær befolkningen, og nær viktige friområder, sier Wirak.

Han noterer seg at mange kommuner har snudd i synet på vindkraft.

– For få år siden var alle for vindmøller, men når folk ser hvor dominerende det blir, har kommunene snudd, sier han.

Følger planen

Prosjektleder Kalle Hesstvedt i utbyggingsselskapet Nordisk Vindkraft mener Vardafjell-utbyggingen foregår i henhold til alle tillatelser. Han sier selskapet forholder seg til NVE i spørsmålet om hvorvidt anlegget midlertidig skal stoppes, slik kommunen har bedt om. Så langt har ikke NVE sagt stopp.

Han benekter uansett at selskapet på noen måte forserer arbeidet i mellomtiden, slik aksjonistene mener. Arbeidet med den mest omstridte lokasjonen, «T6», er i henhold til planen, ifølge Hesstvedt.

– Dette følger en vanlig fremdriftsplan, sier Hesstvedt.

Nordisk Vindkraft har til nå satset mest på vindkraftprosjekter i Sverige, men Hesstvedt gjør det klart at ambisjonene er store også i Norge. Store internasjonale kapitalinteresser står bak. Selskapet er kontrollert av britiske RES Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk 31 enorme vindmøller i nærområdet sitt: – Etter utbyggingen har jeg ikke orket å være der i det hele tatt
For utbyggeren, derimot, føles det som å være med og redde verden.
09:57
Publisert: