Fredag kveld nådde oljeprisen nivåer vi ikke har sett på syv år. Et fat Brent spot nordsjøolje ble kort tid før stengetid fredag handlet for 86,45 dollar. Oljeprisen var med det på sitt høyeste nivå siden oktober 2014.

Siden 1. desember har prisen på det som brukes som referansekontrakt for oljehandel verden over, steget med rundt 25 prosent. Fredagens prisoppgang tilsvarer en økning på over 2,7 prosent.

I desember uttalte partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities til DN at de trodde oljeprisen ville nå rundt 80 dollar innen slutten av første kvartal 2022 og opp mot 85 dollar før sommeren.

– Det virker som vi når det litt raskere enn først antatt, sier Wiggen i Pareto Securities.

Koronarestriksjonene har ført til lavere aktivitet og færre reiser, noe som har redusert etterspørselen etter olje og gass. Nå som flere land letter på koronatiltakene, er det oppdemmet etterspørsel, forklarer hun.

Lave oljelagre

Wiggen påpeker at markedet er stramt, til tross for at medlemmene av det utvidede oljekartellet Opec+ er blitt enige om å øke oljeproduksjonen.

– Pareto Securities tror ikke planlagte økninger i produksjonen er nok til å bygge opp oljelagrene tilstrekkelig. Opec+ må produsere mer olje for å skape balanse i markedet, sier hun.

– Den viktigste faktoren i markedet er at de globale oljelagrene er lave, noe som virkelig fører til oppgang i oljeprisen. Det er usikkert hvorvidt det er nok olje til sommeren, når vi historisk sett ser høyest etterspørsel.

USAs oljelagre ligger under de laveste nivåene på fem år. Globalt er oljelagrene på sitt laveste nivå siden 2014 da oljeprisen nesten nådde 115 dollar fatet.

– Vi tror oljeprisen vil fortsette å stige fra 86 dollar fatet de neste fem månedene, ettersom etterspørselen er høyere og øker raskere enn i 2014, sier Wiggen.

Kina største risikofaktor

Den største umiddelbare risikoen er Kina, hvor omikronvarianten er blitt oppdaget i Beijing, rett før kinesisk nyttår og OL.

– Normalt vil Kina konsumere mye olje gjennom nyttårsfeiringen og i forberedelsene mot OL. Under OL vil etterspørselen sannsynligvis falle i to uker, ettersom Beijing vil prioritere ren luft. En stans i oljeetterspørselen kan i stor grad påvirke globale forsendelser og kan forårsake et midlertidig sjokk, sier Wiggen.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

Denne uken ble det kjent at Kina og USA er enige om å frigjøre olje fra lagre rundt kinesisk nyttår, som er 1. februar. Enigheten kommer som følge av at USA ønsker å redusere de globale oljeprisene, ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med.

– Selvfølgelig, hver gang myndighetene gjør dette, fjerner de olje fra lagrene som burde vært tilgjengelige i ekte kriser, som for eksempel en krig i Midtøsten som kunne stanset oljeeksport, sier Wiggen.

Wiggen trekker også frem den geopolitiske spenningen i Kasakhstan, Russland og Ukraina. De høye gassprisene støtter også en økning i oljeprisen. En eskalering i konflikten mellom Russland og Ukraina, kan øke prisene ytterligere, sier hun.

Skiller seg ut fra 2014

Etter rekordnivåene i juni 2014, kollapset oljeprisen da amerikansk skiferolje flommet inn i markedet. Wiggen tror ikke historien vil gjenta seg i år.

– Grunnen til det er at 2014 var det første året Opec inviterte Russland til å delta på potensielle kutt i oljeproduksjonen, noe Russland sa nei til. I dag er Opec + et høyst fungerende organ, så vi tror ikke oljeprisene vil falle i nærheten av like mye som i 2014 og 2015. Oljeprisen vil derimot stige enda høyere, slik utsiktene er nå uten noen stor trussel om mer leveranser fra ikke-Opec land før andre halvdel av året, sier Wiggen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.