Onsdag steg prisen på nordsjøolje, også kalt for Brent-olje, med over 5,2 prosent til en spotpris på 72,17 dollar per fat. Prisen falt mandag kraftig etter at en rekke negative nyheter for olje- og aksjemarkedene kom ut.

Oljeprisen nådde et toppunkt i starten av juli da prisen var på 77,08 dollar per fat, siden den gang har prisen falt over seks prosent.

Partner og energianalytiker i Pareto Nadia Martin Wiggen forklarer fallet fredag til mandag slik:

– Sist uke så markedet en skvis da man foreløpig ikke hadde noen Opec-enighet om produksjonsøkning av olje, og dermed levering av olje til markedet. Videre hadde man terminkontrakter på WTI-olje som utløp som måtte dekkes inn, og dermed la ytterligere press på prisen nedover, skriver Wiggen i en melding til DN.

Smitten bare én av flere faktorer bak prisfallet

Sjefanalytiker i SEB Bjarne Schieldrop fortalte DN tidligere i uken at man hadde en rekke faktorer som trakk oljeprisen ned.

Dobbel smell sender oljeprisen under 70 dollar fatet: – Ser oljen i 65 dollar fatet i fjerde kvartal dnPlus

– Vi er nå i en situasjon der den amerikanske skiferoljen kommer tilbake, oljekartellet Opec produserer mer, og etterspørselen vokser ikke like kraftig lenger. Opec kom nylig frem til en felles avtale om en produksjonsøkning fra august av på 400.000 fat olje per dag. Dette bidrar isolert sett til å dempe prisveksten på råolje, sa Schieldrop.

Videre på spørsmål om koronavirusets effekt svarte han:

– Det er klart at økt smitte internasjonalt vil dempe veksten i verdensøkonomien og dermed etterspørsel etter olje.

Uenigheter om prisen videre

På spørsmål om hvordan Wiggen ser for seg utviklingen i oljeprisen svarer hun at den mest sannsynlig vil fortsette å være volatil, og legger til:

– Vårt syn på oljeprisene er at vi mest sannsynlig kommer til å se en topp i tredje kvartal og et lite fall i fjerde kvartal ettersom sesongavhengig etterspørsel faller, og det kommer rapporter om høyere oljeproduksjon i USA. Vi venter at etterspørselen etter olje kommer til å være høy i første halvdel av neste år når vaksine-nivåene stiger ikke bare i utviklede land, men i alle, skriver Wiggen.

Wiggen venter at den høye oljeetterspørsel første halvår neste år vil støtte oljeprisene.

Hun venter en langsiktig oljepris på 60 dollar fatet for brentolje. Dette med begrunnelse i at det ikke gjøres større investeringer i leting og utvinning av olje når verden skifter vekk fra olje som energikilde.

Schieldrop hadde tidligere i uken noe mer optimistiske estimater på oljeprisen på sikt.

– Tar man snittet av oljeprisen, justert for inflasjon, over de siste femti årene, så finner man en likevektspris på rundt 65 dollar fatet. Vi ser også at kontraktsprisen på olje med levering om fem år ligger rundt dette nivået, sa han, og la til:

– Vi tror prisen vil komme ned og ser oljen i 65 dollar fatet i fjerde kvartal i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.