Sveits-baserte Nord Stream 2 AG, selskapet som bygget Nord Stream 2, er på randen av konkurs.

Flere medier meldte tidligere tirsdag kveld at selskapet hadde begjært seg konkurs, og at selskapet hadde informert sveitsiske myndigheter om at det ikke lenger var i stand til å fortsette virksomheten.

Financial Times skriver tirsdag kveld at avisen har fått opplyst at selskapet ennå ikke formelt har begjært seg konkurs, men at det står overfor «massive betalingsvansker» som gjør driften umulig.

Nord Stream 2 er den mye omtalte gigantrørledningen som skal frakte gass fra Russland til Tyskland. Ledningen er tidligere blitt karakterisert som en av de viktigste konkrete sjakkbrikkene i det politiske og økonomiske spillet mellom Vesten og Russland.

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz hadde allerede satt Nord Stream 2-samarbeidet på pause, på grunn av Russlands aggresjon mot Ukraina. Én uke etter Scholz' budskap, er det altså full stopp.

Nord Stream 2 AG, som eies av Gazprom, hadde allerede sparket alle sine 106 ansatte etter å ha blitt utsatt for amerikanske sanksjoner.

Konkursrykter

Tidligere tirsdag meldte to Reuters-kilder at Nord Stream 2 AG har jobbet med en finansiell rådgiver om å klarere noen av forpliktelsene og formelt kunne starte insolvensbehandling i en sveitsisk domstol så snart som denne uken.

Nord Stream 2 AG sier også opp kontraktene til arbeidere, sa kildene. Det var videre uklart om alle enheter knyttet til Nord Stream 2 AG ville bli stengt eller hvordan Gazprom planlegger å fortsette med vedlikeholdet av rørledningen.

Gazprom betalte halvparten av kostnadene for å bygge Nord Stream 2, mens resten av rørledningsprosjektet på 11 milliarder dollar er finansiert av Shell, OMV, Engie og Uniper og Wintershall.

Shell, Engie og Wintershall svarte ikke umiddelbart på forespørsler om kommentarer. OMV nektet å kommentere, skriver Reuters. En talsperson for Uniper sa at selskapet for øyeblikket ikke har noe slik informasjon.

Med vinterens høye energipriser i Europa, har mange europeiske land håpet på at rørledningen skulle bidra til å dempe prisene.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Nord Stream 2 AG hadde slått seg konkurs. Selskapet har ikke formelt begjært seg konkurs. Dette er nå rettet opp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.