Veksten i norsk økonomi fortsetter i juni. Det viser FNI-indeksen (Financial News Index) som fungerer som et termometer for økonomien og er ment for å overvåke vekst i brutto nasjonalprodukt (bnp).

FNI-indeksen har hatt en voksende trend siden oljekrisen avtok våren 2016. Men denne gangen er det ikke oljen som trekker indeksen opp. Det er oppstartsbedrifter og gründervirksomhet som har løftet økonomien i juni.

Nå ventes bnp å øke i andre kvartal som følge, skriver Retriever og Handelshøyskolen BI i en pressemelding torsdag. Første kvartal i år var BNP-veksten på 0,6 prosent.

Oppstartsbedrifter trekker opp

Indeksen veier forskjellige temaer som dekkes i mediene for å danne et bilde av hva som er av størst viktighet. Desto mer et tema dekkes av mediene, jo viktigere vurderes temaet for den norske økonomien i modellen.

Siden 2016 har det gjerne vært oljerelaterte nyheter har fungert som en største årsaken for at indeksen drives opp. Denne trenden stemmer ikke for juni. Det er nemlig nyheter relatert til gründer- og oppstartsbedrifter som løfter FNI-indeksen for juni.

Nyheter om statistikk har også løftet indeksen.

Av temaene som drar indeksen ned i juni er det særlig varehandel-nyheter som drar indeksen ned. It-relaterte nyheter drar også indeksen noe ned, men ikke fullt like mye.

FNI utvikles av medieselskapet Retriever i samarbeid med Camp-senteret ved Handelshøyskolen BI.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Rosévinen som ikke finnes
Norge er et av svært få markeder som får inn denne rosévinen laget av dyrebare druer fra en legendarisk tysk vinmark.
01:31
Publisert: