På grunn av mye nedbør og vind, faller strømprisen i Norge til stadig nye bunnivåer.

Natt til mandag var strømprisen minus 0,1 øre/kWh, som er en rekordlav pris. Frem til nå var den laveste prisen på 0,3 øre/kWh. Det melder Europower Energi på sine hjemmesider.

For første gang i historien er den norske strømprisen negativ. Det betyr at leverandørene må betale for å selge strømmen.

– Det er veldig billig strømpris, men du må fortsatt betale for nettleie og elavgift, så strømmen blir ikke gratis. Men selve kraftprisen, inkl. avgifter, er nå kun 40 prosent av hva prisen ville vært i en mer normal situasjon, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.

Djupkås forklarer den uvanlig lave strømprisen med at kraftmarkedet befinner seg i en overskuddssituasjon.

– Dette er en situasjon som har bygget seg opp siden januar. Det har vært en mild og våt vinter med lavt forbruk, høy vindkraftproduksjon og svært store snømengder. Vannmagasinene ligger an til å bli helt fulle til høsten, sier han. Koronapandemien har i tillegg ført til lavere etterspørsel etter elektrisitet i Norden og Europa, sier han.

Kraftoverskudd

Store nedbørsmengder i Sør-Norge de siste dagene har bidratt til å presse de lave strømprisene ytterligere ned. Mandag 6. juli er områdeprisen 0,97 øre/kWh, det er den laveste områdeprisen noensinne, ifølge Europower Energi.

Områdepris er betegnelsen på hva prisen på strøm er i området hvor du bor. Denne prisen fastsettes time for time.

– Kraften flyter dit der det er høyest pris. Hvis det er høy pris i Danmark, så går kraften fra Sør-Norge og til Danmark. Hvis det er veldig lav eller negativ pris i Danmark, så får vi ikke eksportert og vi sitter igjen med et større kraftoverskudd enn vi ellers ville ha gjort. Det er grunnen til at prisen ble så lav natt til mandag, sier Djupskås.

For vindkraftprodusentene er dette dårlig nytt – kraften har ingen steder å gå til når Norge er omringet med land med lav kraftpris.

–De som har vindturbiner tjener ikke penger om dagen og situasjonen ser anstrengt ut med lav pris iallefall ut året, sier Djupskås.

Vannkraftprodusentene er i en litt annen situasjon.

– De kommer til å få fulle magasiner og kan bruke opp vannoverskuddet på ett eller annet senere tidspunkt, men mye av vannet som de nå får i vannmagasinene fra snøsmelting er tilnærmet verdiløst, sier han.

Rekordlav systempris

Systemprisen, som er en betegnelse på den daglige spotprisen for hele det nordiske prisområdet for elektrisk kraft som fastsettes av den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, er mandag rekordlav.

Systemprisen for Norden er mandag 1,02 euro/MWh, som tilsvarer 1,09 øre/kWh. Det er rekordlav pris for en virkedag. Søndagens pris på 0,72 euro/MWh, eller 0,77 øre/kWh er likevel lavere, og den laveste noterte prisen på Nord Pool.

Den lave prisen i Vest-Danmark (DK1) trakk systemprisen ned søndag. Prisen lå på -14,37 euro/MWh, eller -15,33 øre/kWh. Til sammen var det 16 timer med negative priser, ifølge data fra Nord Pool. Det betyr at produsentene må betale for å få solgt strømmen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.