Den russiske forretningsmannen og milliardæren Sergey Protosenya var styremedlem gjennom åtte år i energiselskapet Novatek, Russlands største private naturgassprodusent.

Tirsdag ble han funnet død i hagen til sin spanske ferievilla i Llorat del Mar, på Costa Brava. Inne i luksuseiendommen fant politiet hans kone og tenåringsdatter livløse i hvert sitt soverom.

Sønnen fikk ikke svar

Det skal foreløpig være uklart om det dreier seg om drap på familiemedlemmer og selvdrap, begått av Protosenya selv, eller om familien ble et offer for noe kriminelt, ifølge spanske og katalanske medier.

Det lokale politiet i Lloret del Mar oppsøkte ferieboligen til Protosenya etter at hans sønn, som er bosatt i Bordeaux i Frankrike, tok kontakt med politiet på tirsdag, fordi han ikke fikk tak i noen av familiemedlemmene.

I hagen fant politiet Protosenya død. Inne i villaen fant de mor og datter i hvert sitt soverom. De to skal ha blitt drept med øks mens de sov, ifølge lokalavisen El Punt Avui.

Samme dag sendte politiet ut en pressemelding om at det lokale politiet i Lloret de Mar hadde «funnet liket av tre personer i et privat hjem i byen» og at det var åpnet en etterforskning for å klargjøre omstendighetene rundt dødsfallene.

Kommunikasjonsansvarlig Helena Serra Martínez i Barcelona politidistrikt gir DN følgende kommentar om hendelsen:

-Saken er underlagt taushetsplikt og etterforskningen fremdeles i gang. Men vi kan bekrefte at politiet fikk kjennskap til saken etter å ha mottatt melding fra sønnen til familien, som ikke klarte å få tak i familien sin. Da politiet ankom åstedet fant de to døde personer, mor og datter, inne i boligen og i hagen ble en mann funnet død, skriver hun i en e-post.

-Etterforskerne holder alle hypoteser åpne og det er ikke utelukket at dette kan være et kvinnemord. Vi kan foreløpig ikke gi mer informasjon enn dette, skriver Martínez til DN.

Flere energitopper døde

Saken vekker internasjonal oppsikt, fordi den ser ut til å ha skjedd dagen etter det russiske nyhetsbyrået Tass meldte at en annen fremstående russisk forretningsmann, Vladislav Avayev, nestlederen i Russlands tredje største bank Gazprombank, ble funnet drept med en pistol i hånden i sin Moskva-leilighet. Inne i leiligheten lå også hans kone og tenåringsdatter i livløs tilstand. Gazprombank anses å være en av de viktigste kanalene for innbetalinger knyttet til russisk olje og gass. Banken er også sanksjonert.

Saken om den tidligere Novatek-toppen som nå er død, får dermed større oppmerksomhet enn normalt, selv om det tilsynelatende ikke er noen sammenheng mellom den og saken i Moskva. Ytterligere to topper i den russiske energibransjen med tilknytning til energikjempen Gazprom er blitt funnet døde hjemme de siste månedene.

29. januar i år ble Gazproms toppsjef Leonid Shulman funnet død inne i sin egen eiendom. 25. februar skal nok en Gazprom-topp, Alexander Tyulyakov, ha blitt funnet død i en fritidseiendom i nærheten av St. Petersburg, ifølge Newsweek, som refererer til den russiske avisen Gazeta.

Deleid av sanksjonert oligark

Novatek beskriver seg selv som den største uavhengige naturgassprodusenten i Russland. Selskapet ble grunnlagt i 1994, og er engasjert i leting, produksjon, prosessering og markedsføring av naturgass og flytende hydrokarboner. Selskapet driver sine aktiviteter i verdens største produksjonsområde for naturgass, Yamal-Nenets, som står for omtrent 80 prosent av Russlands naturgassproduksjon og cirka 15 prosent av verdens gassproduksjon.

Novatek har i dag en markedsverdi på 38 milliarder dollar.

Novatek er også den største investeringen til en av landets mest omtalte og sanksjonerte oligarker, Gennadij Timtsjenko, som har vært største eier i energikjempen.

Novatek: «Familiemann»

Novatek har sendt ut en egen pressemelding om saken i kjølvannet av hendelsen.

«Han etablerte seg som en enestående person og en fantastisk familiefar, en sterk profesjonell som ga et betydelig bidrag til dannelsen og utviklingen av selskapet,» skriver Novatek i pressemeldingen.

«Dessverre har det dukket opp spekulasjoner i media om temaet, men vi er overbevist om at disse spekulasjonene ikke har noen rot i virkeligheten. Vi håper at de spanske justismyndighetene vil gjennomføre en grundig og upartisk etterforskning for å finne ut hva som har skjedd,» skriver selskapet.

Etterforskes bredt

Selv om det var avsatt mye blod rundt de to drepte kvinnene, skal det ikke ha vært noen blodspor på Sergey Protosenya selv, ifølge lokalavisen. Blodtilsølte sokker som ble funnet i soverommene mistenkes å være brukt som hansker for ikke å etterlate spor på kniven og øksen som ble funnet på åstedet.

Alt dette er nå sendt til DNA-analyse, samtidig som sikkerhetskameraer og mobiltelefoner undersøkes for mulige indikasjoner på hvem som kan stå bak, skriver El Punt Avui.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.