– Dette er vindskjerming på nedbørsmåleren, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

Hun står ved av en av nedbørsmålerne på Blindern som automatisk registrerer antall millimeter regn siste døgn.

– I oktober kom det 82,9 millimeter nedbør på Blindern. Rekorden for nedbør på Blindern for oktober er 211 millimeter. Det var i 2014, sier Tajet.

I år kom det i gjennomsnitt tre prosent mindre nedbør på Østlandet i oktober enn normalt, med 91 millimeter, mens Sørlandet registrerte 28 prosent mer enn normalt med 277 millimeter nedbør i oktober, viser tall Meteorologisk institutt har samlet inn.

På Blindern har Meteorologisk institutt.
På Blindern har Meteorologisk institutt. (Foto: Mikaela Berg)

For to måneder siden konkluderte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt med at det måtte komme dobbelt så mye nedbør i september og oktober enn normalt for å ta igjen nedbørunderskuddet i Sør-Norge. Beregningen var basert på data for det hydrologiske året 2021/2022 som startet 1. september i fjor og ble avsluttet den 31. august i år.

Ved utgangen av uke 35 hadde Sør-Norge et nedbørunderskudd på 320 millimeter. Det meste av norsk vannkraftproduksjon foregår med vann fra magasiner i fjellene i de sørlige områdene, hvor det normalt regner 360 millimeter i september og oktober. Det betyr at det måtte komme opptil 700 millimeter nedbør for å ta igjen det tapte i september og oktober, tilsvarende 70 centimeter.

«Litt mer enn normalt»

Tajet understreker at det har regnet mer enn vanlig i de to høstmånedene.

– Totalt for Østlandet og Sørlandet har det kommet litt mer nedbør enn normalt til sammen i september og oktober. Det har ikke kommet dobbelt så mye nedbør, men noen prosent mer enn normalt, sier klimaforskeren.

For de to månedene til sammen har det falt i snitt 196 millimeter med nedbør på Østlandet og 407 millimeter på Sørlandet. I sistnevnte region mangler det rundt 300 millimeter nedbør for å ta igjen det tapte, til tross for at det ble en veldig våt oktober på Sørlandet.

– Oktober er den 30. våteste måneden for Agder sin del siden målingene startet i 1900. Den aller våteste oktober for Agder var i 1967, med dobbelt så mye nedbør enn normalt, og år 2000 med 95 prosent mer, sier Tajet.

Også for landet som helhet, var nedbørsmengden i september og oktober variert i henhold til normalen.

– Nedbøren i september var 15 prosent mindre enn normalt for hele landet, med 94 millimeter, mens det falt 12 prosent mer nedbør i hele landet i oktober. Det hydrologiske året 2022/23 har startet veldig variabelt.

«Er på god vei»

I NVE er man mer optimistisk enn for en tid tilbake, både når det gjelder fyllingsgraden i vannmagasinene og nedbørsmengden.

– Det har vært en mild og våt høst og lite kraftproduksjon, sier hydrolog og avdelingsdirektør Hege Hisdal i NVE.
– Det har vært en mild og våt høst og lite kraftproduksjon, sier hydrolog og avdelingsdirektør Hege Hisdal i NVE. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi er på god vei til å ta igjen det tapte i Sør-Norge, sier Hege Hisdal, hydrolog og direktør ved hydrologisk avdeling i NVE.

Onsdag kom nye tall fra NVE som viser at fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge i uke 43 var på 66,6 prosent, mot 50,3 prosent i uke 35. Medianen ligger på 71,5 prosent.

– Det har vært en mild og våt høst og lite kraftproduksjon, sier Hisdal.

I følge NVEs ferske ukerapport var kraftproduksjonen i Sør-Norge i oktober 34 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste fem årene, mens forbuket i måneden lå 14 prosent under gjennomsnittet.

Samtidig har den gjennomsnittlige strømprisen i Sør-Norge, ifølge NVE, falt fra i overkant av 359 øre per kilowattime i september, til rundt 132 øre per kilowatt time i oktober før strømstøttebidraget. Det er en prisnedgang på 63 prosent.

Så langt i november har prisene falt ytterligere og begynt med en gjennomsnittspris på strøm de første dagene mellom 70 øre og 90 øre per kilowattime i Sør-Norge.

Store gasslagre i Europa, mild høst og påfyll i vannmagasinene, har sendt strømprisene ned. Ifølge Europower har markedsaktørene priset inn en strømpris for Sør-Norge på godt over tre kroner kilowatt-timen i første kvartal og godt over en krone i annet kvartal 2023.

«Bra for strømprisene»

Utenfor Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo er det rundt ti varmegrader i den første dagen i november.

– Vi ser at vinteren krymper på Østlandet og blir spist opp med to uker i begge ender, sier Helga Therese Tilley Tajet forsker ved avdeling for klimatjenester i Meteorologisk institutt.
– Vi ser at vinteren krymper på Østlandet og blir spist opp med to uker i begge ender, sier Helga Therese Tilley Tajet forsker ved avdeling for klimatjenester i Meteorologisk institutt. (Foto: Mikaela Berg)

– Det er veldig mildt i Sør-Norge nå, og det ligger ikke an til mye nedbør i regionen i de nærmeste ukene. Så lenge det er mildt, er det jo bra for strømprisene. Og på Kontinentet har det lenge vært veldig mildt, noe som igjen har ført til mindre oppvarmingsbehov, sier Helga Therese Tilley Tajet.

– Og når kommer vinteren til Sør-Norge?

– Det vet jeg ikke. Vanligvis kommer snøen midt i november. Vi ser at vinteren krymper på Østlandet og blir spist opp med to uker i begge ender. I Nordmarka har man mistet en måned med skiføre om vinteren, sier Tajet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.