Det norske solkraftselskapet Ocean Sun produserer en teknologi for flytende solenergi og har gjort store avtaler i Sør-Korea og Albania.

Nå vil det på Merkur Market i løpet av måneden, og priser seg selv til mellom 700 og 800 millioner kroner. Verdien er ikke endelig, og baserer seg på sonderinger blant enkelte større investorer. Grunnlegger og administrerende direktør Børge Bjørneklett i Ocean Sun forteller at tiden er inne for denne typen investeringer.

– Vi er ganske forskjellige fra andre typer grønne aksjer, dette er et segment innenfor solenergi som ikke er så godt kjent her til lands. Men det er en stor etterspørsel i utlandet – spesielt i Asia.

Mandag leverer de inn søknad om notering på Merkur Market.

Drevet av asiatisk avtale

I sommer kunne DN melde at Ocean Sun hadde fått en lukrativ avtale med sørkoreanske EN Technologies.

Avtalen gikk ut på at EN Technologies får kjøpte lisens til å bruke det norske selskapets teknologi i utbyggingen av et pilotprosjekt. Prosjektet skal stå ferdig på vestkysten av Koreahalvøya. Avtalen i Korea alene kan ifølge Bjørneklett bli verdt over et par hundre millioner kroner, og er en viktig årsak til at Ocean Sun nå vil på børs, forteller Bjørneklett.

– Den nye emisjonen er helt sentral for det og betyr at vi kan ansette flere. Det er en teknologilisensavtale som omfatter store utbygginger, og selskapet vårt må være avhengige av samarbeid med teknologitunge selskaper i Sør-Korea, sier Bjørneklett som forteller at bedriftsmodellen ikke trenger store investeringer ettersom den baserer seg på salg av lisenser.

Børge Bjørneklett er grunnlegger og administrerende direktør i Ocean Sun.
Børge Bjørneklett er grunnlegger og administrerende direktør i Ocean Sun. (Foto: Ocean Sun)

Anlegget i Sør-Korea blir 14 ganger større enn et anlegg i Kina som per nå er verdens største flytende solkraftanlegg.

Grønn aksjebølge

Prisen på solceller har falt drastisk de siste årene. Gründeren viser til at flytende solenergi ikke trenger subsidier og at det er lønnsomt i deler av verden.

– Det er fint at man begynner å få opp øynene for dette. Mange snakker om flytende havvind, men flytende solenergi har en sterk fremtid foran seg. Vi håper at det er i Norge vi klarer å utvikle den den beste teknologien innenfor dette, sier Bjørneklett.

Det har gått to og et halvt år siden selskapet gjennomførte sin første emisjon.

– Vi har visst at vi trengte en emisjon til etter sommerferien, og ønsker derfor å komme oss på børs i løpet av inneværende måned. Samtalene om dette har pågått ganske lenge, men vi har jobbet aktivt mot børsnotering de siste par månedene, sier Bjørneklett, som ikke vil si hvor mye selskapet planlegger å hente.

Dersom søknaden om børsnotering går gjennom, føyer Ocean Sun seg inn i rekken av «grønne» aksjer som nylig har debutert på børsen.

Det Røkke-kontrollerte karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture har siden noteringen på Merkur Market forrige måned steget 104 prosent, med en markedsverdi på 5,2 milliarder kroner. Drivstoffselskapet Quantafuel som omdanner plast til drivstoff har også hatt en sterk børsdebut med en oppgang på 162 prosent de siste tre månedene. Selskapet har en markedsverdi på 8,3 milliarder kroner.

– Kjente aktører

Den kjente eiendomsutvikleren Tor Andenæs var tidligere styreleder i Ocean Sun, og er aksjonær gjennom selskapet as Tanja med en eierpost på åtte prosent. Nå har han imidlertid valgt å trekke seg som styreleder.

Nå har Umoe-konserndirektør Thomas Moe Børseth overtatt styreleder-stolen.

I tillegg har investor Jens Ulltveit-Moe gjennom selskapet Umoe en eierandel i selskapet på ti prosent.

– Vi har kjente aktører som er involvert i prosjektet, sier Bjørneklett som selv eier 25 prosent av selskapet.

Når det kommer til selskapets inntekter er det ikke så mye å vise til. Årsresultatet for 2019 viste at de hadde driftsinntekter på 8,2 millioner kroner, mens driftsresultatet ble på -11,1 millioner kroner. I 2019 inngikk Ocean Sun en avtale med Statkraft om et pilotprosjekt i Albania. I år startet byggingen av flytende solceller i Statskrafts eksisterende vannkraftverk.

I en tidligere versjon av saken skrev DN at Tor Andenæs er styreleder i Ocean Sun. Det er feil, og er nå blitt rettet opp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.