I et kjempestort badekar på Forus går en undervannsrobot, en såkalt ROV, frem og tilbake under vann. Med en «joystick» styres bevegelsene fra et kontrollrom hos oljeserviceselskapet Oceaneering. Det nye er at signalene flyr gjennom luften. Ved bassengkanten er det en synlig fornøyd Statoil-ingeniør, Kaj-Ove Skartun, som bivåner testen.
– Dette har vi drømt om siden 2005. Nå kan vi kjøre undervannsoperasjoner fra land via 4G-nettet, sier Skartun.
Han er sjefingeniør i Statoils avdeling for inspeksjon, vedlikehold og reparasjon i Statoil. Det var mens Skartun lå i en båt ved Troll-feltet han fikk ideen til farkosten.
– Det har ikke vært mulig å få dette til tidligere. Satellittlinjene har vært for dårlige. Men nå er det mulig med de nye 4G-linjene, sier Skartun.
Tidligere har en vært avhengig av å ha fartøy liggende på feltet for å styre undervannsrobotene i dypet nedenunder. Nå skal isteden robotene slippes i vannet og styres fra land. Et omfattende nett av 4G-bøyer som de siste årene er bygget ut på norsk sokkel sørger for forbindelsen til land. En ladestasjon under vann skal gjøre det mulig å lade roboten under vann, nesten som en robotgressklipper. Internt i Statoil omtales nyvinningen som en Tesla-ubåt.
2012-strategien vrakes
Miniubåtprosjektet Statoil gjennomfører i samarbeid med leverandørselskapet Oceaneering illustrerer den nye teknologistrategien selskapet lanserte med brask og bram mandag. Den gamle strategien ble riktignok innført så sent som i 2012, men er allerede passé. De fire gamle satsingsområdene, seismikk, brønndesign, reservoarmodellering og undervannsinstallasjoner, var nemlig alle knyttet til olje- og gassutvinning. Nå skal Statoil bry seg langt mer om både CO2-utslipp og fornybar energi, oppsummert i fem satsingsområder:
- Statoil skal få mest mulig ut av eksisterende olje- og gassfelt.
- Statoil vil slippe ut minst mulig CO2 underveis.
- Statoil vil finne og utvikle nye oljeområder, gjerne på dypt vann.
- Statoil skal få mer ut av vanskelige reservoarer.
- Statoil skal jakte på muligheter innen fornybar energi.
I år bruker selskapet 2,6 milliarder kroner på forskning, hvorav 50 prosent er ment å brukes eksternt. I 2020 skal 25 prosent av alle forskningsmidlene gå til utslippsteknologi og fornybar energi.
Buzzordet
På alle områder skal Statoil ta i bruk digitalteknologi i en helt annen grad enn i dag.
– Digitalisering er buzzordet, sier Statoils teknologisjef Elisabeth B. Kvalheim når hun presenterer strategien.
Hun mener fjernstyring av undervannsbåter er et opplagt eksempel.
– Digitalisering åpner uante muligheter. Med dagens teknologi er det ingen logisk grunn til at du skal sitte på en båt i en container for å kjøre en ROV. Du kan gjøre det på Forus. Bare tenk på gressklippere. Se rundt deg. Det er ikke mer enn to år siden, så hadde de fleste en manuell gressklipper. Nå er det robotgressklippere overalt. Og de har en ganske avansert programmeringspakke. Det er det samme med ROV-ene. De må kunne ha en gressklipperhjerne, sier Kvalheim.
Med på presentasjonen av den nye teknologistrategien er også konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum. Hun legger ut om selskapets landevinninger i alt fra havvindprosjektet Hywind til den nye gassplattformen Aasta Hansteen, som i helgen ankom Stord.
– Verden har forandret seg ganske mye. CO2 er det blitt mye mer fokus på siden 2012. Digitalisering er mye mer fremme nå. Så var nok vi mer fokusert på enkeltteknologier den gang. Nå er det mer snakk om å ha en forretningsambisjon, og så sette sammen team og jobbe tverrfaglig, sier Øvrum.
– I dag er det kanskje flere som stiller grunnleggende spørsmål ved legitimiteten til hele olje- og gassindustrien enn i 2012. Er det dette dere prøver å svare på nå?
– Vi er et energiselskap, og vi bygger ut på fornybarsiden også, men vi har en stolthet i olje- og gassiden også.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.