– We are all born like this. But from here on, our stories are stories of change.
En fødsel, en gråtende baby og en lykkelig mor. Eldar Sætre dro seg opp til de store høyder da han presenterte Statoils navneskifte med en nylaget reklamefilm torsdag morgen. Equinor er det nye navnet på Statoil.
– For meg og for oss er dette en helt spesiell dag og selvfølgelig en historisk dag, sa Sætre.
Og la til:
– Det vekker mange og sterke følelser, og jeg er sikker på at det gjør det for mange som er veldig glade i Statoil.
– Det ble bare latter
Like store følelser hadde ikke tillitsvalgte fra YS/Safe i Statoil som var samlet til årsmøte i oljebyen Stavanger.
– Vi sliter med å uttale det navnet. Det er både unorsk og litt vanskelig. Jeg har sittet sammen med 70 tillitsvalgte i dag. Det var ikke noe hurrarop for navnevalget. Vi tok det opp på veggen. Folk ristet på hodet, og spurte hva dette er for noe. Folk mener Statoil er et bedre navn, sier Bjørn Asle Teige som leder YS/Safe i Statoil.
For å teste det nye navnet, forsøkte delegatene å si navnet i kor.
– Det ble bare latter, sier Teige.
Teige er øverste tillitsvalgt i den største arbeidstagerorganisasjonen i Statoil for arbeiderne på landanlegg og offshore i Statoil.
– Folk spør seg om vi har råd til dette. Vi må spare på femtiøringen, mens vi nå skal bruke hundrevis av millioner kroner på dette, sier Teige.
Men legger til:
– Nå er det vedtatt, og vi må bare jobbe videre. Vi får starte å øve på å si navnet.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi forteller til DN at både han personlig og forbundet har mottatt reaksjoner fra ansatte i oljebransjen som misliker at Statoil-navnet skal byttes ut. Han forutsetter også at selv om «stat» blir borte fra navnet, at det ikke skal representere noen begynnelse for fremtidig nedsalg av det statlige eierskapet. Industri Energi organiserer 60.000 ansatte innen olje, gass og landbasert industri.
– Jeg skjønner godt at det blir reaksjoner. Statoil er et godt innebygget navn for de ansatte, for næringen og en utrolig viktig merkevare for Norge som nasjon. Jeg skjønner veldig godt reaksjonene, sier forbundsleder Alfheim til Dagens Næringsliv.
En kvart milliard
Mellom 230 og 250 millioner kroner anslo Eldar Sætre torsdag det vil koste å skifte navn og logoer. Det er London-baserte Superunion og norske Try som har jobbet med navnevalget og utformet logoer. Opp mot 400 forslag kom på bordet da Statoil internt startet prosessen med navneskifte i fjor høst.
Statoils tanke er at equi skal signalisere likhet, likeverd, likevekt og balanse, mens nor skal peke mot det norske. Det gamle navnet var i for stor grad knyttet til oljeproduksjon, ifølge Statoil.
– Vi er et bredere energiselskap, sa Sætre og benyttet pressekonferansen torsdag morgen til å peke mot fornybarsektoren der Statoil vil investere 100 milliarder kroner i årene frem til 2030.
– Jeg har sett noen kritikere omtale det som peanøtter. De må ha et skrudd forhold til penger eller peanøtter, sa Sætre.
Flere store energiselskaper har i tilknytning til store transaksjoner eller strategiendringer byttet navn som franske GDF Suez som nå heter Engie.
– Vi skifter ikke navn fordi vi vil endre vår strategi, understreket imidlertid konsernsjef Eldar Sætre.
Et hestehode foran StatoilAp skiftet mening på en halvtime
Allerede i januar ble Olje- og energidepartementet orientert om at Statoil ville skifte navn. Regjeringen og staten som eier har allerede gitt sin tilslutning til navneendringen som formelt vil skje på Statoils generalforsamling 15. mai. Torsdag sa Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, først at partiet tok navnebyttet til Statoil til etterretning.
– Vi visste det kom. Det er friskt å bytte bort et navn som er så innarbeidet, men det får selskapet bestemme selv og det tar vi til etterretning, sa Espen Barth Eide til DN først.
En halvtime senere snudde han.
– Statoil er mer enn seg selv, det er et selskap som forteller en historie om hvordan Norge håndterte det å bli et oljerikt land uten å gå på de samme tabbene som mange andre land som er rike på naturressurser, sa Barth Eide.
Og la til:
– Terje Søviknes må komme til Stortinget og drøfte dette med oss, og sikre enighet med stortingsflertallet. Dette er ikke noe regjeringen bare kan vedta uten å snakke med Stortinget, legger han til.
Statsminister Erna Solberg sier til DN at hun ikke vil ha noen politisk detaljstyring av Statoils navneskifte.
– Hvis Stortinget ønsker å bli informert så svarer vi selvfølgelig på det, sier statsminister Erna Solberg, men advarer mot å lage politikk ut av et navneskifte.
Iboende svakhet og hester
Siviløkonom og brandingekspert Christian Sinding mener Equinor er et godt navn, men ser flere utfordringer.
– Det er et navn som må forklares, dermed har det en iboende svakhet. For at det skal mene det eierne vil formidle må det forklares, men forutsatt at de bruker mye penger på å kommuniserer dette, er navnet helt greit, sier Sinding, som har jobbet internasjonalt med branding i flere tiår.
Svakhet eller ei. En person kan i alle fall glede seg over Statoils navnevalg. «Jakten på kjærligheten»-deltageren og veterinæren Christine Siljedal Arnesen var et hestehode foran oljegiganten da hun i januar stiftet selskapet Equinor as som ifølge enhetsregisteret tilbyr «ambulerende veterinærtjenester». Siljedal driver også nettsiden Equinor.no der hun blant annet markedsfører sine kiropraktortjenester til hester.
Dagens Næringsliv fikk torsdag ettermiddag ikke kontakt med Siljedal Arnesen. Statoil vil ikke opplyse om hvor mye de har betalt for å kjøpe navnet fra veterinæren.(Vilkår)