Korrupsjonsskandaler og oljepriskollaps har herjet Brasil de siste par årene, og skapt adskillig tvil blant norske oljefolk som tidligere så på landet som en lovende vekstmulighet. 

Nå mener olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at norsk oljebransje har all mulig grunn til å feste øynene på Brasil. Landet rydder opp i rotet, åpner for utlendinger og liberaliserer forvaltningen i norsk retning, mener han. 

– Det er ingen tvil om at presalt-ressursene i Brasil vil være blant de mest lønnsomme i verden å utvinne, bare rammebetingelsene er på plass, sier Lien. 

– Det var en som sa at det er bedre med en mindre bit av en stor kake, enn en stor bit av en bitte liten kake. 

Statoil i gang

I forrige uke var han invitert ned til et olje- og gasseminar i hovedstaden Brasília for å snakke om norsk oljeforvaltning foran prominente byråkrater og parlamentarikere. Lien møtte også flere regjeringsrepresentanter, samt folk fra store norske Brasil-aktører som Aker Solutions og Statoil. 

Samme dag kunngjorde Statoil at selskapet fikk sluttført sommerens gigantiske feltkjøp av Carcará-funnet til 2,5 milliarder dollar. Internasjonal pressetalsmann Erik Haaland i Statoil sier prosjektet ennå er i startgropen. Lønnsomheten i Brasil vil han ikke kommentere på, annet enn at alle prosjekter i Statoil må være konkurransedyktige på dagens oljepriser. Utviklingen i Brasil, med mer åpning for utlendinger, er Statoil-folkene uansett positive til.

– Vi har hatt gode arbeidsforhold i Brasil i mange år, men er opptatt av ryddige rammevilkår og forutsigbare rammevilkår. De endringer som er gjort, ser vi positivt på, sier han.

Allerede opererer Statoil tungoljefeltet Peregrino i landet, og i september fikk selskapet godkjent en utvidelsesplan kalt Peregrino fase II til 3,5 milliarder dollar med planlagt ferdigstillelse i 2020.

Venter flere oppdragsgivere

Ifølge en fersk undersøkelse fra Rystad Energy var Brasil i 2015 det tredje største eksportmarkedet for norske leverandører av oljeutstyr og -tjenester med en samlet norsk omsetning på 26 milliarder kroner. 

Gulbrand Wangen, som representerer oljeleverandørenes eksportråd Intsok, mener at flere utenlandske oljeselskaper etter hvert vil bety flere mulige oppdragsgivere for norsk leverandørindustri. 

– Statoil og Shell kommer inn med nye prosjektmuligheter for norske leverandører fra midten av 2017, sier Wangen. 

Likevel mener han statsselskapet Petrobras vil være den viktigste kunden i 2017 og langt inn i 2018 med blant annet fire nye oljeproduksjonsskip på vei, og store oppgraderingsplaner i Campos-bassenget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.