Mens den russiske invasjonen av Ukraina har gått inn i sin femte dag, stiger de allerede skyhøye olje- og gasspriser til nye høyder mandag.

Dette skjer etter at EU, Storbritannia og USA lørdag kveld varslet nye kraftige sanksjoner mot Russland: Flere russiske banker utestenges fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

– Markedet var optimistisk før helgen, siden de til da innførte sanksjonene var relativt milde. Dette endret seg over helgen da flere russiske banker ble avskåret fra Swift. Da gikk det plutselig opp for markedet at dette kan bli en dypere konflikt og at olje- og gassmarkedet ikke er fredet fra sanksjoner, forklarer oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading.

Mandag morgen steg prisen på fremtidskontraktene på europeiske gass med 36 prosent, ifølge Bloomberg. Oljeprisen steg 4,5 prosent til 104 dollar fatet natt til mandag.

Russland har rykket inn både fra nord, øst og sør, men foreløpig ikke klart å vinne noen strategisk viktige byer. Før helgen kom det meldinger fra vestlig etterretning om at Kyiv kunne falle på bare få timer, men den ukrainske hovedstaden har holdt stand.

– Markedet forventet nok også at Kyiv ville falle over helgen, men det har vist seg vanskeligere for russerne å avansere enn først ventet, sier Nordby.

En soldat fra en av de ukrainske reservestyrkene vokter utenfor rådhuset i Kyiv sentrum. Russland har fortsatt ikke klart å ta den ukrainske hovedstaden.
En soldat fra en av de ukrainske reservestyrkene vokter utenfor rådhuset i Kyiv sentrum. Russland har fortsatt ikke klart å ta den ukrainske hovedstaden. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/NTB)

Styrer vekk fra russisk energi

Russland er den største eksportøren av gass til Europa. Foreløpig har ikke sanksjonene rammet Russlands energimarked direkte. Likevel gjør de store utslag på prisen for olje og gass.

– Sanksjonene vil legge sterkt press på olje- og gassprisene fremover. De nåværende sanksjoner legger mest press på pengestrømmen. Men selv uten direkte sanksjoner ser vi allerede nå at markedet forsøker å styre vekk fra russisk olje og gass, sier Nordby.

I en fersk analyse skriver Nordby at det er usikkert om betaling for energi er ekskludert fra Swift eller ikke. Meglerhuset skriver at frykten i markedet øker etter Russlands president Vladimir Putins reaksjoner på sanksjonene.

«Hva dette vil bety konflikten og oljemarkedet er for tidlig å si, men markedet er veldig stramt allerede,» står det i analysen.

USA vil ikke sanksjonere

I helgen sa energirådgiver Amos Hochstein i det amerikanske utenriksdepartementet til Bloomberg at USA ikke ville innføre sanksjoner som treffer oljemarkedet.

Han argumenterte for at slike sanksjoner vil føre til at prisene stiger.

– Kanskje vil han selge halvparten av produktet sitt, men for det dobbelte av prisen. Det betyr at han ikke ville lide konsekvensene, mens USA og våre allierte vil lide konsekvensene, sa han.

Oljeanalytiker Magnus Nordby utelukker ikke at det vil komme sanksjoner likevel.

– Det er ingen tvil om at russisk gass er meget viktig for det europeiske marked, da 40 prosent av gassen kommer fra Russland. Dette kan ikke erstattes over natten. Oljemarkedet er mer likvid, men hele komplekset kommer under stort press. Vi ser for oss at spesielt USA vil gå langt for at unngå direkte sanksjoner mot russisk olje og gass, men det er absolutt en sannsynlighet for at det skjer.

Raser mot sanksjonene

I tillegg til å utestenge flere russiske banker fra Swift, har også EU, Storbritannia og USA frosset midlene til den russiske sentralbanken. Mandag formiddag stuper rubelen, mens den russiske styringsrenten mer enn dobles fra 9,5 til 20 prosent.

På en pressekonferanse mandag formiddag kalte Putins talsperson Dmitrij Peskov sanksjonene for «absurde», «kortsiktige» og «fiendtlige». Han sa at de jobber for å begrense konsekvensene av sanksjonene.

Oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading.
Oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading. (Foto: Pressefoto)

Samtidig uttalte han at Russland hadde forberedt seg på de tøffeste sanksjonene.

Senere denne uken skal Opec+ møtes igjen for å diskutere å slippe ut mer olje på markedet, men flere medier har gjennom helgen meldt at Saudi-Arabia ikke har planer om å vike fra avtalen med Russland.

– Vi forventer at prisene vil stige ytterligere. En forventning om at sanksjoner vil treffe russisk eksport i et allerede stramt fysisk oljemarkedet vil trolig støtte en videre oppgang. For olje finnes det fortsatt noe kapasitet hos Saudi-Arabia, men Russland er en sterk partner i Opec+ og det virker usannsynlig at Saudi-Arabia kommer til at kompensere noe særlig. Onsdagens Opec/Opec+ møte, blir igjen veldig spennende, sier Nordby. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.