Det var forrige uke at Freeport i Texas, en av USAs største terminaler for eksport av flytende naturgass (lng), ble stengt ned etter eksplosjon og brann.

Anlegget står for rundt en femtedel av USAs lng-eksport og rundt ti prosent av Europas import i år.

På det tidspunktet ble det sagt at terminalen ville holdes stengt i minst tre uker. Nedstengningen ga umiddelbare utslag i gassprisene både i Europa og USA.

Nå sier operatøren av anlegget at det kan ta hele tre måneder å delvis starte opp anlegget. Dette er mye lengre enn markedsaktørene hadde sett for seg, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Full kapasitet er ikke ventet før i slutten av 2022.

Den nye tidslinjen ga også denne gangen store utslag i gassprisene:

  • I USA falt prisen på gass for levering i New York neste måned så mye som 19 prosent tirsdag. Grunnen til at prisene faller i USA er at tilbudet øker ettersom gassen ikke kommer ut fra Freeport-anlegget. Man frykter nå at gassen i stedet vil bli liggende i amerikanske skiferformasjoner.
  • I Europa steg gassprisene, målt ved referanseindeksen i Nederland, rundt 15 prosent tirsdag – også på grunn av varslet leveransereduksjon fra energiselskapet Gazprom. Siden anlegget først stengte ned har disse europeiske gassprisene steget 23,5 prosent.
  • I Asia steg prisene på lng med levering frem i tid til sitt høyeste nivå på over to måneder. De asiatiske kjøperne konkurrerer nå med Europa om å sikre seg reservekapasitet inn mot vinteren, skriver Bloomberg.

De nedslående nyhetene fra USA kom samme dag som det russiske energiselskapet Gazprom sa det ville redusere eksporten av gass med 40 prosent gjennom den tysk-russiske gassrørledningen Nord Stream. Det fyrte også opp under gassprisene tirsdag.

Årsaken til reduksjonen er ifølge Gazprom forsinkelser på vedlikehold at utstyr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.