Et boretårn ruver 54 meter opp fra toppen av en ås mellom grønne jorder og skogkledte slake fjell øst i delstaten Ohio i USA. Colin Hecker åpner en mannshøy dør på siden av riggen og lyser inn med en lommelykt. Han er boresjef på produksjonsområdet Eisenbarth, der Equinor borer fem nye brønner i år.

– Ser du de gule føttene der? Riggen har fire slike føtter, så vi kan løfte opp riggen og flytte den bortover til neste borehull uten å måtte ta av og på borerørene, sier Hecker.

Et av USAs største gassområder ligger i delstaten Ohio i USA.
Et av USAs største gassområder ligger i delstaten Ohio i USA. (Foto: Rune Ytreberg ​)

Under skogene i Ohio og West-Virginia, noen tusen meter ned i grunnen, ligger to av de største gassfeltene i USA, Marcellus og Utica. En teknologirevolusjon for et drøyt tiår siden gjorde produksjon fra skiferlagene mulig. Nå er dette blitt Equinors mest lønnsomme prosjekt i USA, og selskapets nest største gassprodusent etter Troll-feltet. De store nedskrivningene Equinor tidligere gjorde i dette området, er helt reversert. Nærheten til store gassmarkeder i New York og Toronto har gjort feltene gull verdt.

Gassrenessanse

Styrken i gassmarkedet har overrasket flere aktører. Mange spådde tidligere gassoverflod og svake priser. Gassproduksjonen i USA økte nemlig med over 50 prosent fra 2005 til 2015 takket være de nye skifergassfeltene. Samtidig ble det bygget ut mye eksportkapasitet for flytende nedkjølt naturgass (lng), blant annet i Qatar. Så begynte gasskonsumet i Europa å falle, mye fordi vind og sol kom på moten i Tyskland.

I år har likevel gassprisene vært sterke og etterspørselen i Europa øker igjen. Kina og andre asiatiske land er stadig mer interessert i lng som et mer miljøvennlig alternativ enn kull. Under oljemessen i Stavanger i august snakket mange om et comeback for gass.

– Gass kommer til å bli den store tingen globalt for å redusere CO2-utslippene. Det er massive vekstanslag for gass nå, sa Wintershall-toppsjef Mario Mehren til DN.

Borekroner er satt klare på produksjonsområdet Eisenbarth for å bore seg ned til de verdifulle gassfeltene i Ohio, der et av USAs største gassfelt ligger. Colin Hecker viser frem borekronene til Equinors Tracy Quon og kommunikasjonsrådgiver Hasting Stewart.
Borekroner er satt klare på produksjonsområdet Eisenbarth for å bore seg ned til de verdifulle gassfeltene i Ohio, der et av USAs største gassfelt ligger. Colin Hecker viser frem borekronene til Equinors Tracy Quon og kommunikasjonsrådgiver Hasting Stewart. (Foto: Rune Ytreberg)

Det tyske selskapet er en stor aktør i gassmarkedet med produksjon både i Russland og Norge, de to store tilbyderne av gass i det europeiske markedet.

Det amerikanske energidepartementet anslo i sommer at det er minst 50 prosent sjanse for at de amerikanske gassprisene vil doble seg innen 2040, mye fordi amerikanske gassprodusenter vil eksportere en stadig større del i form av lng.

Bare en eventuell handelskrig kan forstyrre bildet. Nylig annonserte kineserne ti prosent straffetoll på amerikansk lng som en reaksjon på president Donald Trumps nye handelshindre.

Gjorde kuvending

Skråsikre spådommer om gass har likevel blitt gjort til skamme før. For eksempel baserte Equinor seg lenge på at USA skulle bli en gedigen gassimportør, ikke gasseksportør.

Det var mye av strategien da selskapet bygget ut Snøhvit-feltet med et lng-eksportanlegg. Selskapets daværende konserndirektør Rune Bjørnson la ut om importutsiktene da han i februar 2008 tok imot den første skipslasten av gass fra Snøhvit i USA:

– For å dekke fremtidig energietterspørsel tror jeg at vi på samme måte som vi har flyttet olje mellom kontinentene også kommer til å se en tilsvarende utvikling innen gass. Gass er i ferd med å bli en global handelsvare, uttalte Bjørnson den gang.

For å posisjonere seg i USA investerte Equinor milliarder av kroner i Cove Point-mottaksanlegget i Maryland. Det ble en fiasko. Da enorme mengder gassforekomster ble funnet i USA, såkalt skifergass, var milliardtapet en realitet. Det var klart at USA ikke behøvde noen Snøhvit-gass. Isteden investerte Equinor i 2008 stort i Marcellus-området. De har vært et lykketreff. Nå er USA i ferd med å bli storeksportør av lng.

– Det ble ganske tidlig klart at skifergass i USA kunne representere uhorvelige mengder gass. Vi fikk snudd dette til milliardbutikk. Vi utnyttet posisjonene våre i Marcellus slik at det ble en svært lønnsom butikk, sier Bjørnson i dag.

Tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at det bare i USA de neste fem årene skal investeres i nye anlegg for eksport av lng tilsvarende to tredjedeler av den samlede norske eksporten av gass.

På produksjonsområdet Eisenbarth i Ohio skal Equinor bore fem nye brønner i år.
På produksjonsområdet Eisenbarth i Ohio skal Equinor bore fem nye brønner i år. (Foto: Rune Ytreberg)

Rune Bjørnson er nå pensjonert fra Equinor, men er fremdeles rådgiver for ulike selskaper i olje- og gassindustrien.

– Det var en tid frykt for at tilbudet av lng kunne bli for stort blant annet på grunn av store utbyggingsprosjekter i Australia. Det har ikke skjedd. Etterspørselen stiger, blant annet på grunn av sterk vekst i etterspørselen fra Kina. Samtidig er gass i ferd med å få en mer selvstendig rolle som energibærer. Tyskland kan i dag være selvforsynt med fornybar elektrisitet. Men det er hvis solen skinner og vinden blåser, sier Bjørnson.

Mellom bedehus og gassbrønner

Tilbake i Ohio forteller Colin Hecker om Equinors siste boringer. Brønnene er plassert på en ås like ved grenseelven Ohio, like ved den lille landsbyen Hannibal. Dette er lite annet enn et veikryss i Monroe County med bedehus, bensinstasjon og bønder. Fra hovedveien svinger en bratt og smal landevei seg opp mellom åsene, forbi små gårdsbruk, hvitmalte landsens hus med veranda og gyngestol.

Bak høye gjerder forteller Hecker om boringen etter nye gassbrønner som skal gi Equinor enda større inntekter fra gullgruven i bakken.

– Det er en høyteknologisk borerigg som vi kan flytte enkelt fra en brønn til den neste. Vi bruker 12 timer på å flytte den. Vi har boret i tre måneder og har akkurat startet på den fjerde. Vi skal bore videre i år til vi har boret fem nye produksjonsbrønner, sier Hecker.

Skiferfeltene er avhengig av mye hyppigere boring enn konvensjonelle gassfelter, og amerikansk oljeindustri borer disse brønnene stadig raskere og billigere.

Totalt står skifergass nå for rundt to tredjedeler av den samlede amerikanske gassproduksjonen. Den voldsomme veksten de siste årene har gjort USA til den største gassprodusenten i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk reiser i timesvis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: