– I energibransjen må vi alltid holde et tett øye med den geopolitiske situasjonen. I disse dager er det flere interessante utviklingstrekk som krever vår oppmerksomhet, sier Statoil-sjef Eldar Sætre på Swedbanks årlige energiseminar torsdag.

Det er en dårlig skjult henvisning til den høyrepopulistiske dreiningen som har gjort eiendomsmogulen og tv-showverten Donald Trump til USAs president.

Gjennom sine mer enn 35.000 Twitter-meldinger har presidenten allerede rukket å angripe USAs etterretningstjeneste, det føderale politivesenet FBI, tidligere president Barack Obama, vitenskapsstanden gjennom klimafornektelse og handelspolitikken gjennom «America first». Det har reist mange spørsmål om hvor USA står, og går.

Til D.C.

Sætre dro nylig til Washington, D.C. for å bli klokere på dette, men måtte gjøre vendereis.

– Jeg var på jakt etter oppklaring, men også veiledning, og søkte etter folk jeg kunne treffe, også innen regjeringsapparatet. Men jeg må være ærlig med dere, jeg fikk ikke særlig mye av noe. Så jeg tror vi må planlegge en ny reise til USA for å finne ut av dette på et senere tidspunkt, sier Statoil-sjefen til humring fra salen.

Tomhendt dro han deretter til oljetoppmøtet CERAweek i Houston for å diskutere oljebransjens fremtid.

– I år var det i det minste noe optimisme, sammenlignet med i fjor. Men også mye uro og usikkerhet, sier Sætre.

«America first» har fått Trump til å avblåse en omfattende handelsavtale mellom stillehavslandene (TPP) og varslet at han vil reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen (NAFTA), som spesielt rammer Mexico.

Advarer

USAs økte proteksjonisme har sendt Wall Street til himmels, men i en global verden kan også Trump være i ferd med å sage av grenen han sitter på.

Sætre påpeker at Statoil selger sine råvarer i et globalt markedet, til 170 millioner mennesker verden over. Fra brexit til Trump mener han nå at man ser tegn til at globaliseringen kan gå i revers.

– Dette mener vi vil være en svært negativ utvikling for oljebransjen. Globalt samarbeid og økonomisk integrasjon, rettferdig og åpen tilgang til markedene, er nøkkelfaktorer for å muliggjøre investeringer, verdiskaping og jobber i vår bransje, sier Sætre.

– Olje og gassbransjen er i sin natur global. Geologi slår helt enkelt geografi. Gud har gjort jobben, sier han.

Umulig uten

Globalt samarbeid og integrerte markedet har vært og vil være hoveddriveren for å få oljebransjen til å lykkes videre, mener Statoil-sjefen.

Han trekker frem norsk oljeservicebransje som det beste eksempelet, som ifølge Rystad Energy eksporterte varer og tjenester for over 190 milliarder kroner i 2015.

– Denne suksesshistorien hadde ikke vært mulig om å vi hadde prøvd å skjerme vår bransje. Det har skjedd forbi man har vært konkurranseutsatt, sier han.

Og ikke minst gjelder det å møte klimautfordringene i fellesskap, påpeker Sætre.

– CO2-utslipp tar ikke hensyn til noen landegrenser overhodet. Så samarbeid er viktigere en noen gang, sier han.

I et endret energilandskap spår Statoil-toppen at produsentene som kan levere til lave kostnader og lave utslipp vil stå igjen som vinnere.

– Det er slik vi vil utvikle dette selskapet. Høy verdi og lave karbonutslipp er essensen av vår strategi. Så vi har fundamentalt endret vår kostnadsbase, forvandlet vårt mulighetsområde og fortsetter å jakte forbedringer, sier Statoil-sjefen.(Vilkår)

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert: