I en fullsatt ballsal på nyoppussede Grand Hotel i Oslo er det en ydmyk men målrettet Statoil-sjef som forteller om den tøffe tiden som oljebransjen har gått og går igjennom .

- Nedturen har vært smertefull, og vart lenger enn de fleste, inkludert meg selv, hadde ventet og forutsett, sier Sætre på Swedbanks årlige energiseminar torsdag.

Fikk nedturen i fanget

Da han overtok jobben som Statoil-sjef, som vikar for en avtroppende Helge Lund, stod oljeprisen i 90 dollar fatet. 

Han ville heller ikke ha jobben, men var happy som konserndirektør i selskapet der han har jobbet i mer enn 30 år. Så ble han permanent sjef slik likevel. I mellomtiden falt oljeprisen til under 20 dollar fatet.

Sætre har brukt tiden klokt, men har også måtte ta farvel med mange gode kolleger. Han er imidlertid tydelig på at nedturen har bydd på muligheter som man gjerne opplever én gang i ens generasjon.

Statoil har valgt å styrke sin langsiktige konkurranseevne, og er det eneste oljeselskapet som i år øker sine driftsinvesteringer, fra omkring 10 milliarder kroner ifjor, til rundt 11 milliarder kroner i 2017, ifølge toppsjefen.

- Som man sier, man skal aldri, aldri skusle bort en god krise. Statoil kommer sterkere, mye sterkere, ut av dette, sier Sætre.

Halverte kostnader

Han peker på Statoil har fått ned break-even, oljeprisen som gjør et prosjekt lønnsomt, fra rundt 70 dollar fatet til under 30 dollar fatet på en portefølje som utgjør mer enn tre milliarder oljefat. 

Johan Sverdup-feltet, allerede anerkjent som verdens kanskje mest lønnsomme når det kommer i produksjon, har en break-even under 20 dollar fatet i første fase, ifølge toppsjefen.

I 2016 satt Statoil seg et mål om årlige kostnadsforbedringer på 2,5 milliarder dollar målt mot kostnadsnivået i 2013. Fasit for fjoråret ble 3,2 milliarder dollar, forklarer Sætre.

- Oppsummert, så får vi mer for mye mindre, sier han.

Effektivitetsgevinster

Statoil-sjefen svarer også dem som frykter at kuttene er midlertidige. 

Flere, inkludert energirådgiver Jarand Rystad i Rystad Energy, frykter at en ny opptur vil gi kostnadsinflasjon. Folk glemmer at 80 prosent av kuttene er effektivitetsgevinst, påpeker Statoil-sjefen.

- Det mye snakk om festeevne (stickyness). Vi vil få dem (kuttene, red. anm) til å feste seg, sier Sætre.

Effektive arbeidsmetoder har ikke vært gjennomsyret i oljebransjen. Statoil-sjefen mener syretesten ligger i å lære fra andre bransjer, som industrien, der nøkkelordene er «standardisering» og «industrialisering».

- Det er nye ord for vår næring, men jeg ønsker at det er noe vi skal bli anerkjent for. Vi skal unngå å finne opp saksen og målebåndet, og hvert juletre (undervannsanlegg, red.anm). Det er ikke tiden for å slappe av, men for hvordan vi skal drive denne bransjen i fremtiden, sier oljetoppen.

Han mener også at nedturen har «virkelig vist styrken i en motstandsdyktig kontantstrøm».

- Vi forblir en syklisk bransje, og det byr på muligheter til å opptre kontrasyklisk, sier Sætre.

Grå hår

Under innledningen til dagens seminar påpeker også Swedbank-sjef Birgitte Bonneson at det har vært en krevende tid for alle parter. 

På den annen side var 2016 det beste året i Swedbanks historie. 

Hun er tydelig på at de vil være der for bransjen gjennom slutten på denne sykelen og inn i den neste. Nøkkelen ligger i å finne felles løsninger, mener Bonneson.

- Jeg vet at mange av dere har hatt mange krevende diskusjoner med banker og investorer, og det har nok gitt mange noen grå hår. Det har i hvert fall gitt oss noen grå hår, sier hun.

Swedbanks årlige energiseminar er det 22. i rekken. Med 900 påmeldte er det satt ny deltakerrekord i 2017.

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.