Prisen på nordsjøolje falt over fire prosent onsdag kveld, etter nyheten om at EU vurderer et pristak på russisk olje. I løpet av onsdagen har oljeprisen falt med nær fem dollar per fat.

Ifølge Bloombergs ikke-navngitte kilder vurderes det et pristak 65 og 70 dollar per fat, som er på linje med det historiske gjennomsnittet for oljeprisen før invasjonen av Ukraina. De samme kildene meldte at EU-landene kunne komme til enighet om et satt tak allerede onsdag kveld.

Ved midnatt melder Bloomberg at samtalene mellom EU-landene har strandet da partene ikke ble enige om hvordan planen skal utformes.

– Pristaket er høyt og det er egentlig ikke satt lavere enn dagens pris på russisk olje. Det tyder på at EU og USA har mistet viljen til å blokkere russisk olje fra det globale markedet, sier partner og energianalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities til DN.

Nyheten om oljepristaket kommer én dag etter at det ble klart at Europakommisjonen har foreslått et pristak på gass på 275 euro per megawatt time fra 1. januar neste år.

Tror ikke de største importørene vil støtte pristak

Bakgrunnen for det høye pristaket er at EU og G7-landene har innsett at markedet er for stramt til å innføre de tøffeste sanksjonene, ifølge Wiggen.

Hun tror det er liten sjanse for at de største importørene av russisk råolje – India, Kina og Tyrkia – offisielt vil støtte sanksjonene.

– Putin har sagt at Russland vil stoppe eksport til alle land som støtter et pristak på russisk olje. Hadde Russland tillatt et pristak hadde G7 og andre kunnet senke pristaket ved en senere anledning.

Grunnet de høye prinsincentivene forventer Wiggen at oljen vil fortsette å bli eksportert. Oljen vil derimot kunne få en lengre reisevei, ettersom det europeiske markedet vil fortsette med sanksjonene mot russisk import samtidig som det potensielle pristaket kan få konsekvenser for de resterende landene som ikke har innført lignende sanksjoner. Det mener hun er positivt for tankskipene som frakter olje mellom produsenter og forbrukere.

– Det er spesielt positivt for tankskip som flytter olje og produkter fra produsenter til forbrukere.

Kan kunngjøres i kveld

Tidligere onsdag meldte Bloomberg at EU-ambassadørene kunne komme til enighet allerede i kveld, og at en kunngjøring kunne være nært forestående. Ved midnatt melder Bloomberg at forhandlingene har strandet.

Det må være en enstemmig avgjørelse for at pristaket skal gå gjennom.

Mellom 70 og 85 prosent av Russlands råoljeeksport fraktes av tankskip i stedet for rørledninger. Tanken med pristaket er derfor å forby frakt-, forsikrings- og gjenforsikringsselskaper å håndtere laster med russisk råolje over hele kloden, med mindre den selges for mindre enn pristaket satt av G7 og dets allierte.

Siden verdens viktigste shipping- og forsikringsselskaper er basert i G7-land er det ventet at pristaket vil ha god effekt på prisen på russisk olje.

For høyt nivå

Det foreslåtte pristaket er på linje med de historisk gjennomsnittlige oljeprisene fra før invasjonen av Ukraina. Siden Russland allerede selger råoljen til rabattert pris, vil et såpens høyt tak kunne ha minimale konsekvenser for handelen.

– Russisk olje handles for tiden med en betydelig rabatt sammenlignet med nordsjøolje, rundt $65 per fat. Dersom G7-pristaket settes på et lignende nivå, ville det ikke gjøre mye skade for Russland, sier Simone Tagliapietra som er seniorstipendiat ved tankesmien Bruegel i Brussel, ifølge Bloomberg.

En rekke EU-diplomater skal ha sagt at nivået er for høyt, skriver Bloomberg.

– Polen, Litauen og Estland anser pristaket som for høyt fordi de ønsker at prisen skal settes til Russland produksjonskostnad, mens Kypros, Hellas og Malta mener det er for lavt fordi risikoen for mer utflagging av fartøyene deres øker. Det kan bety at G7 har funnet en god mellomløsning, sa en EU-diplomat til Reuters.

Blant de som trekker på skuldrene over det mulige pristaket er handelsmenn. Årsaken skal være at det både forsikringsselskaper og speditører vil være enkelt å holde seg innenfor pristaket – det eneste de må gjøre er å sørge for at oljelasten de frakter ble solgt under pristaket.

Fremtidskontraktene for brent i januar falt 3,76 dollar per fat onsdag formiddag. Det tilsvarer et fall på 4,2 prosent. Den amerikanske råoljen falt 3,56 dollar og tilsvarer et fall på 4,4 prosent.

Onsdag kveld handles råolje fra Ural levert til Nordvest-Europa for mellom 62 og 63 dollar fatet, mens det er litt høyere i Middelhavet på mellom 67 og 68 dollar fatet, ifølge Refinitiv-data, skriver Reuters.

Pristak også på gass

Samtidig som at det diskuteres pristak på russisk olje, møtes EUs energiministre torsdag for å diskutere et generelt pristak på gass.

Den franske gasseksperten Thierry Bros sa til DN tidligere onsdag at resultatet fort kan bli at medlemslandene, som bestilte tiltaket av en noe motvillig kommisjon, bestemmer å senke prisnivået og legger inn andre endringer.

Mange analytikere avfeier EUs foreslåtte pristak på gass som altfor høyt til å få konsekvenser. Equinor tror eksporten vil gå som før, men advarer likevel om negative følger.

– Dette er inngrep som bare skal inntreffe i ekstremsituasjoner, sa Helge Haugane, som er direktør for gass- og krafthandel i Equinor, til DN onsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.