Smilene sitter løst hos de ansatte i oppkjøpsfondet Hitecvision i Jåttåvågen i Stavanger. Fra kontorene høyt hevet over Viking Stadion styres det som i dag er Norges største oppkjøpsfond med rundt 45 milliarder kroner under forvaltning. Årsaken til det gode humøret er enkel. Siden starten av fjoråret har oljeprisen gått fra vel 56 dollar fatet til nærmere 80 dollar. Og mens mange avskriver fremtiden for den fossile oljeindustrien, ser partnerne i fondet mange muligheter.
– Det har alltid sett ut som en solnedgang i denne industrien. Men vi ser det ikke slik. For oss er det alltid soloppgang. Det er fortsatt ekstremt spennende i denne industrien, sier seniorpartner Gunnar Halvorsen.
Det er trolig ingen personer i oppkjøpsbransjen i Norge som har gjort flere dealer enn Halvorsen de siste ti årene.
Nå legger Halvorsen og hans team vel tre milliarder kroner på bordet for selskapet Cieco Exploration & Production (UK) Limited. Selskapet legges inn under Hitecvision-eide Verus Petroleum som er oppkjøpsfondets oljesatsing på britisk sokkel. På norsk sokkel har Hitecvision selskapene Vår Energi og Cape Omega. Vår Energi er på kort tid blitt et betydelig oljeselskap, et resultat av at Hitecvisions Point Resources i fjor kjøpte Exxon Mobils egenopererte felter på norsk sokkel og senere slo seg sammen med Enis norske virksomhet.
Har investert for 40 mrd.
Kjøpet av Cieco er den siste i en rekke store investeringer i regi av Hitecvision. Siden oljeprisen stupte i 2014 har Hitecvision investert til sammen 40 milliarder kroner i oljeselskaper. De neste fire årene er planen å investere over 80 milliarder til slik at samlede investeringer vil bli over 120 milliarder kroner for de tre oljeselskapene i Hitecvisions portefølje.
Etter oppkjøpet av Cieco vil Verus Petroleum få en produksjon på rundt 18.000 fat dagen. I norsk sammenheng er det en svært liten produksjon. Til sammenligning produserer Vår Energi rundt 180.000 fat dagen.
Selv om antall fat er begrenset på britisk sokkel, forteller ikke det hele historien.
– Du kan som en tommelfingerregel si at et fat på britisk sokkel tilsvarer tre på norsk sokkel, sier Halvorsen. Det er både lavere skatter og lavere kostnader som drar oppover på britisk side.
De store på vei ut
På norsk sokkel har oppkjøpsfond som Hitecvision investert kraftig de siste årene. På britisk side er en kommet enda lenger.
– Aktørbildet på britisk sokkel vil endre seg mye de neste årene. De store er på vei ut, og det er nesten bare oppkjøpsfond som oss som nå konkurrerer om lisenser. Prosjektene blir for små for de store selskapene, sier Halvorsen.
Det er noe av bakgrunnen for at Hitecvision nå har etablert seg med eget kontor i London. Tidligere strategidirektør John Knight i Equinor er en av dem som skal få i havn nye milliardtransaksjoner fra den britiske metropolen.
– Vi planlegger å investere rundt 15 milliarder kroner de neste årene gjennom Verus. Det vil gi oss en produksjon på mellom 25.000 og 30.000 fat dagen, sier Halvorsen.
Rundt halvparten av investeringsbeløpet skal lånes. Resten skal finansieres av egenkapital og ikke minst kontantstrømmen. Neste år venter Halvorsen en kontantstrøm på rundt to milliarder kroner fra Verus Petroleum. Store fremførbare underskudd fra et tidligere oppkjøp gjør at Verus ikke trenger å betale skatt i Storbritannia før i 2021. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.