Global oljeetterspørsel er ventet å falle med rekordhøye 9,3 millioner fat per dag i 2020 sammenlignet med 2019. Det tilsvarer et fall på nesten ti prosent av verdens oljeetterspørsel.
Det slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast i sin ferske månedsrapport.
Det brutale fallet i etterspørselen har sendt oljeprisen ned over 50 prosent i år. Onsdag handles et fat olje til rundt 28,5 dollar fatet.
Tilbake til 2012
Det finnes knapt lyspunkter i den nye rapporten. Som følge av koronaviruset og tiltakene som er iverksatt venter IEA at etterspørselen etter olje vil være:
- 29 millioner fat per dag lavere i april i år enn april i fjor. Etterspørselen i april ventes å være 70,4 millioner fat per dag. Så lavt har det ikke vært siden 1995.
- 25,8 millioner fat per dag lavere i mai enn i fjor.
- I juni ventes etterspørselen å hente seg inn igjen, men selv da vil den være 14,6 millioner fat lavere enn juni i fjor, ifølge IEA.
Også ut i desember ventes etterspørselen å falle. For 2020 som helhet ventes oljeetterspørselen å være 90,6 millioner fat per dag. Fallet fra i fjor er det største noensinne.
«Oljeforbruket vil ha returnert til 2012-nivåer», skriver IEA.
Byrået venter ikke at etterspørselen i noen måneder i løpet av året vil være høyere sammenlignet med fjoråret.
– Fylt med usikkerhet
Strenge tiltak har rammet flytrafikk, cruisetrafikk og annen transport hardt omtrent i hele verden. Nylig forlenget blant annet India og Frankrike perioden hvor landet er «stengt ned». Ingen vet hvor lenge koronaviruset vil fortsette å påvirke økonomien.
«Vi kan ikke understreke nok at de nåværende estimatene er fylt med usikkerhet. Data for luftfart og biltrafikk er mer tilgjengelig enn noensinne, men de har ufullstendige. Det gjenstår å se hvordan de korrelerer med faktisk drivstoffetterspørsel», skriver IEA.
Opec-kutt langt fra nok
I slutten av mars lå oljeprisen like over 20 dollar fatet. Samtidig som etterspørselen satt en støkk i markedet hadde Saudi-Arabia og Russland også varslet økning i produksjonen. De to stormaktene ville ta markedsandeler.
På søndag ble de imidlertid enige sammen med resten av Opec+ å kutte med 9,7 millioner fat. Ettersom produksjonen i april var høy mener IEA at det faktiske kuttet vil være 10,7 millioner fat per dag.
Men det er på langt nær nok.
«Det finnes ingen gjennomførbar avtale om kan kutte produksjonen nok for å kompensere for slike kortsiktige fall i etterspørsel. Likevel er forrige ukes kutt en solid start og har potensial til å starte en reversering av oppbyggingen av lagrene når vi går inn i andre halvdel av året», skriver IEA, som mener avtalen i Opec+ absorberer det verste av krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.