Oljeprisen har falt litt etter å ha nådd 43 dollar fatet 23. juni - det høyeste siden begynnelsen av mars. Markedsaktørene er usikre, og det svinger derfor litt ekstra i oljemarkedet. Oljeanalytiker i Carnegie, Oddvar Bjørgan, er klar på årsaken til urolighetene:

Det er primært den sterke økningen i antall Covid-19 smittetilfeller i sørstatene i USA som fører til uro i markedet. Det fryktes at enkelte stater må begynne å stenge ned deler av økonomien igjen, sier Oddvar Bjørgan.

Bjørgan har støtte i sin oljeprisanalyse fra blant annet økonom Howin Lee i OCBC-bank i Singapore, som ifølge Reuters sier at «den andre smittebølgen er i gang, og det setter en stopper for det positive sentimentet som vi har sett de siste seks til åtte ukene». Lee fortsetter ved å forklare at svake marginer for oljeraffineriene, høye oljelagre og gjenopptagelse av amerikansk produksjon, er andre viktige faktorer som legger en demper på å løfte oljeprisen, skriver nyhetsbyrået TDN Direkt.

Bjørgan er likevel optimistisk.

– Jeg tror oljeprisen vil langsomt bevege seg høyere i takt med at økonomiene gradvis gjenåpnes.

Mer kontroll over oljetilbudet

Det dramatiske oljeprisfallet i mars skyldtes for stort tilbud av olje i markedet samtidig som etterspørselen falt under koronakrisen.

I et forsøk på å holde oljeprisene oppe har oljekartellet Opec og enkelte andre land, som Norge, kuttet i oljeproduksjonen. Fra april til mai falt oljeproduksjonen med nesten 12 millioner fat per dag, som følge av de store produksjonskuttene og nedstengningen av skiferoljefelt i USA.

– Tilbudssiden ser ut til å være under god kontroll. Det er en viss spenning rundt skiferoljen i USA, men vi tror prisen må en del høyere før man får en sterk økning i produksjonen.

Bloomberg News melder at oljeproduksjonen i Norge fortsetter å stige, med mer eksport fra Johan Sverdrup-feltet enn noen gang. Ifølge lasteprogrammet fra Johan Sverdrup-feltet ligger det an til en eksport på 465.000 fat pr dag i august, sammenlignet med ventede 429.000 fat pr dag i juli, skriver TDN Direkt.

Ifølge Bjørgan er dagens oljepris er for lav til få en balanse i markedet, men hann tror på en oljepris på 50 dollar i 2021.

– Vi tror 40 dollar er for lavt til å balansere markedet over tid. Vi må nok over 50 dollar og vi antar vi når 60 dollar i 2022, sier Bjørgan.

Det er ifølge Bjørgan økningen i påviste korona-tilfeller i sørstatene i USA som er årsaken til at oljeprisen ikke har beveget seg nærmere 50 dollar fatet nå.

Oljeanalytikeren tror på en snarlig balanse i markedet.

– Oljeprisen reflekterer en forventning om fremtiden. Vi så et voldsomt tilbudsoverskudd i april på grunn av nedstengningen av økonomisk aktivitet, men markedet blir nå gradvis bedre og vi er sannsynligvis i balanse allerede i juli. Og så skal det forhåpentlig bare bli enda bedre en god stund, avslutter Bjørgan. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.