Fredag ble forretningsmannen Donald Trump innsatt som USAs president, og oljeprisen har steget 2,51 prosent siden begivenheten.

Den nyslåtte presidenten har gjort det klinkende klart at han vil gjøre landet selvforsynt og uavhengig av utenlandsk olje gjennom sin «America First Energy Plan». 

Trump har også varslet oppheving av reguleringer, økning i amerikanske lønninger og snakket om å dra fordeler av det han omtaler som femti tusen milliarder dollar i ubrukte skiferressurser.

Men hva som faktisk kommer til å bli gjennomført, er norske oljeanalytikere usikre på.

– Uforutsigbart

– Det er veldig uforutsigbart, sier senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, og peker på Trumps motstridende argumenter:

– På den ene siden skal han eksportere mer, noe som vanligvis vil gi en prisøkning. På den andre siden er han proteksjonistisk, det betyr mindre konkurranse for oss og lavere oljepris for amerikanerne. Mer eksport betyr større inntjening for olje- og gasselskapene i USA og økt konkurranse for oss. Hvor han kommer til å ende, avhenger av hvilken fot han står på, sier Saltvedt. 

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Hun tror imidlertid Trump vil komme til å åpne for økt produksjon av olje og gass i tillegg til eksport.

Skjer det siste, må norske gassprodusenter forberede seg på økt konkurranse i det såkalte lng-markedet, som er flytende naturgass.

Lng-gass er relativt nytt, og innebærer at gassen nedkjøles til den blir flytende og kan fraktes på skip. Tradisjonelt sett har gassen vært produsert og priset regionalt ettersom gassrørene har ligget geografisk fast. Mer eksport av lng kan dermed bidra til å gjøre gassprisene mer globale, forklarer Saltvedt.

– Økt konkurranse fra USA, som har produsert billig skifergass, setter ekstra press på norske gasselskaper om å få ned kostnadene for å bli konkurransedyktige, sier hun.

Opphever sanksjoner

Det knyttes også stor spenning til hva den ferske presidenten kommer til å gjøre med sanksjoner mot Iran og Russland.

Saltvedt tror ikke Trump kommer til å ilegge førstnevnte flere begrensninger. Det er også sannsynlig at en del av sanksjonene mot Russland reduseres, mener hun.

– Det kan gagne oljeindustrien, sier hun, og peker på at oljeselskaper som ExxonMobil tidligere har vært operative i Russland og ønsker seg tilbake.

Det vil også være gode nyheter for både olje- og fiskeprodusenter i Norge.

– Leverandørindustrien i Norge var blant dem som ble skadelidende som følge av sanksjonene mot Russland. Man håpet at disse kunne bistå med både tjenester og videre utbygging offshore i landet. Derfor vil det kunne åpne muligheter for norske selskaper, forklarer Saltvedt.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Høyere oljeforbruk

Trump kan komme til å øke oljeetterspørselen fremover, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i meglerhuset DNB Markets.

– Det han kan gjøre for å stimulere til enda mer produksjonsvekst, er å åpne opp statlig eid land for skiferoljeproduksjon og lette på miljøreguleringer. Det vil senke «break-even»-prisene, som gir høyere produksjon når alt annet er likt. Men han kommer også til å gjøre det lettere å forbruke olje slik at vi nok må bygge inn høyere oljeforbruk fremover, skriver Kjus i en epost til DN.

DNB-analytikeren er heller ikke fremmed for tanken om at bilproduksjonen vil bli endret under landets 45. president. 

Årsaken er at landets miljømyndigheter trolig vil kreve lavere grad av effektivitet i bilparken, sammenlignet med tiden under Barack Obama.

– Så bilprodusentene kan produsere mindre effektive biler. Det netter ut noe av effekten av økt produksjon, mener Kjus, som også er spent på hva Trump kommer til å gjøre når det gjelder kjernekraftavtalen med Iran.

«Spriker i begge retninger»

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB mener Norge først og fremst vil bli påvirket av Trumps innflytelse på oljemarkedet gjennom oljeprisen.

Og den kan komme til å sprike i begge retninger, avhengig av hva den ferske presidenten bestemmer seg for, mener Schieldrop.

– Han har flere ting på agendaen – noe «bullish», andre ting «bearish», sier SEB-analytikeren og fortsetter:

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB. (Foto: Carina Johansen)

– Man kan argumentere langs flere linjer når det gjelder Trump. Han er «pro» olje produsert i USA. Kanskje vil han fjerne restriksjoner og øke subsidier til oljeindustrien. Det vil i tilfellet tale for lavere oljepris. Samtidig sier han at han vil reforhandle sanksjonene mot Iran. Det vil da være «bullish» for oljeprisen, sier råvaresjefen.

Schieldrop ser imidlertid ikke for seg at Trump kommer til å øke subsidiene til oljeindustrien, ettersom han i utgangspunktet ønsker å redusere myndighetenes inngripen i økonomien. 

Det er også begrenset hvor mange restriksjoner som kan fjernes, ettersom skiferoljeproduksjon i utgangspunktet er en sektor med svært få reguleringer, forklarer Schieldrop.

– Det er vanskelig å evaluere. Vi har sett at skiferoljen slår inn på lave priser uansett. Det er et ekstremt uregulert område, så det skal egentlig mye til å redusere dette enda mer, sier han.

Skattereform kan booste

Av de mange grepene Trump planlegger, er skattereform det konkrete enkeltgrepet som vil bety mest for oljenæringen.

Det skriver meglerhuset Morgan Stanley i en analyse, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset har snakket med politiske konsulenter som mener det er 40–50 prosent sannsynlighet for at den foreslåtte skatteplanen blir implementert.

Det vil i så fall medføre at selskapsskatten i USA reduseres til 20–25 prosent.

– Vi tror dette vil føre til at amerikansk referanseolje handles til en premie mot nordsjøolje, og dermed stimulerer høyere lete- og produksjonsinvesteringer i USA enn vi har antatt for øyeblikket, heter det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

God mat går aldri av moten
Eddik og kapers gir spennende smak til en enkel og rustikk gryte med svinenakke, søtpoteter og svarte bønner.
01:03
Publisert: