– De som hadde håpet på strammere marked neste år må nok roe seg ned. Det tar rett og slett veldig lang tid å få ned oljelagrene, sier senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Onsdag kom en fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som både viste utviklingen i lagertall for april og splitter nye estimater for ventet etterspørsel og produksjon for 2018.

 IEA har et vekstanslag for etterspørselen på 1,4 millioner fat per dag neste år. Det tror oljeanalytikeren er å ta for hardt i. De ferske tallene viser at det er rundt 300.000 fat for mye i markedet i forhold til IEAs mål.

– Neste år blir tøft – det skal bedre seg, men det blir verre enn man hadde trodd. IEA løfter etterspørselen mye, de er kanskje noe optimistiske. Jeg ser ikke helt at den samlede etterspørselveksten skal ligge på 1,4 millioner fat. Jeg synes det er litt høyt, sier Saltvedt.

Sendte oljeprisen ned

Investorene så også ut til å være avventende til det som kom fra IEA.

Prisen for et fat nordsjøolje handles i skrivende stund for 48,12 dollar, tilsvarende en nedgang på 1,21 prosent onsdag. 

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Gunnar Lier)

Rapporten var mindre optimistisk enn ventet, fastslår råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.

– Dette var veldig skuffende, sier han idet han kikker gjennom rapporten og viser til lagertallene for april.

– Lagrene økte med 18,6 fat olje, hvor man ventet et solid fall, fortsetter Schieldrop.

Ifølge IEA har dagsproduksjonen av olje økt til 96,69 millioner fat dagen. Det er 1,25 millioner fat mer per dag enn produksjonen for et år siden. Økningen er størst blant skiferoljeprodusentene i USA. 

Prognoser for 2018

Til neste år tror energibyrået verden vil se en vekst på 780.000 fat olje per dag fra amerikanske oljeprodusenter - men dette tallet kan komme til å stige.

– Slik dynamikken er i denne ekstraordinære, svært mangfoldige næringen, er det mulig veksten vil øke enda raskere, fremgår det i rapporten.

Den totale produksjonen utenfor OECD er dermed ventet å øke med 1,5 millioner fat per dag, litt mer enn forventet etterspørsel. Her vil USA alene stå for en million av de daglige fatene, venter IEA.

Fall i opec-etterspørsel

Byrået venter også fall i etterspørselen etter olje fra Opec, påpeker Schieldrop.

– Behovet for Opec-olje faller fra 32,8 millioner fat i 2017 til 32,6 millioner fat i 2018. men vi må ha i bakhodet at Opec i dag produserer 32,2 millioner fat. Hvis behovet blir som de venter, betyr det et underskudd, sier han.

Saltvedt i Nordea Markets tror ikke Opec vil nå målene de har satt for seg selv i tide.

– Det blir fryktelig vanskelig for Opec å nå målene de har satt for starten av neste år, sier hun og peker på to faktorer: 

Veksten blant skiferoljeprodusentene som er ventet å øke og oljeproduksjonen i Libya og Nigeria, som er unntatt fra kuttavtalen til Opec.

– Det kan komme ganske mye olje fra Libya og Nigeria fremover, og det er det ikke tatt høyde for i planen som Opec laget i mai, sier Saltvedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: