Den siste snaue uken har prisen på Brent-oljen falt ti prosent, og handles nå til rundt 97 dollar fatet. Oljeprisen er dermed nå tilbake på nivået den lå på før Russlands invasjon av Ukraina 24. februar.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener at æraen med oljepriser på over 100 dollar fatet er forbi.

– Oljeprodusentene ser at de høye prisene skader etterspørselen i markedet. Dersom etterspørselen skal opp, må prisen ned. I fjerde kvartal tror jeg vi kommer til å se en oljepris på 95 dollar fatet, sier Schieldrop.

Atomavtale og resesjon

Oljeprisen falt onsdag i kjølvannet av Opec+ melding om å utvide produksjonen av olje med 100.000 fat per dag kombinert med statistikk fra det amerikanske energidepartementet som viste en økning i de amerikanske råoljelagrene. Fallet fortsatte torsdag.

Schieldrop mener også onsdagens fall kan spores til nyhetene om videre forhandlinger rundt atomavtalen med Iran.

– I dag ble det kjent at det blir nye samtaler mellom EU, USA og Iran i Wien i september, og det påvirker oljeprisen negativt, sier han.

Dersom det kommer i stand en atomavtale mellom Iran og USA vil det lede til en lettelse på amerikanske sanksjoner mot Iran, noe som vil gjøre det mulig for Iran å selge olje på det globale energimarkedet.

Videre mener Schieldrop at den svakere oljeetterspørselen i markedet kommer av resesjonsrisikoen i EU og USA.

– Det er et særlig sterkt fokus i oljemarkedet på den lave økonomiske veksten i EU og USA. Sakte økonomisk vekst kan lede til stagnasjon, og deretter resesjon som vil medføre lavere etterspørsel etter olje. Dette er spesielt viktig i USA hvor de har hatt to påfølgende kvartaler med negativ økonomisk vekst, sier han.

Schieldrop har også en klar formening om de skyhøye oljeprisene.

– Dette er en katastrofe for europeisk økonomi, sier han.

Spår stigning i oljeprisen

Oljeprisen har stor påvirkning på økonomien. Alt fra husholdningers strømbudsjett og drivstoffutgifter til bedriftenes profittmarginer avhenger av oljeprisen. Det er derfor knyttet stor spenning blant investorer om hvordan oljeprisen utvikler seg fremover.

Senioroljeanalytiker Helge Martinsen i DNB trekker blant annet frem situasjonen i henholdsvis Libya og Russland når han forklarer oljeprisfallet den siste tiden.

– Russisk oljeproduksjon har økt betydelig siden bunnen i april, og har overrasket markedet. I tillegg er produksjon fra Libya, som hadde falt betydelig grunnet uroligheter og stengte eksporthavner, nå normalisert, sier Martinsen.

Samtidig understreker Martinsen at dette ikke er noen garanti for at oljeprisen vil fortsette å falle.

– Til tross for nevnte faktorer, mener vi det fysiske oljemarkedet fortsatt er meget stramt og med veldig lav ledig produksjonskapasitet. I tillegg vil EUs embargo på russisk olje tre i kraft mot slutten av året, og slipp av olje fra strategiske lager vil være ferdig i oktober, påpeker Martinsen.

– Dette vil medføre en ytterligere tilstramning av oljebalansen, og vi tror derfor på stigende oljepriser mot slutten av året, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.