I likhet med øvrige oljeaksjer på Oslo Børs, har aksjekursen til oljeselskapet Okea, der forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er tiende største aksjonær, steget kraftig som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Prisene på olje, gass og en rekke andre råvarer har steget voldsomt siden russiske tropper angrep nabolandet tidlig om morgenen 24. februar. Russland er en storeksportør av olje og gass, og sanksjoner rettet mot president Vladimir Putins regime i kjølvannet av invasjonen sender prisene på fossilt brensel til himmels.

Samtidig har flere av de ledende børsindeksene i Vesten falt betydelig grunnet usikkerheten som har brutt ut i markedene. Den oljetunge hovedindeksen på Oslo Børs har klart seg godt takket være skyhøye olje- og gasspriser.

Prisen for et fat nordsjøolje steg ytterligere i helgen, særlig søndag da nyheten om et mulig importforbud på russisk olje sprakk.

Mandag morgen ligger oljeprisen på tett oppunder 130 dollar fatet, det høyeste nivået siden 2008.

Siden Russland startet invasjonen av Ukraina har hovedindeksen steget nesten halvannen prosent.

Papirgevinst på drøyt to mill.

23. februar var siste handelsdag før invasjonen. Da ble Okea-aksjen sist handlet for 29,20 kroner. Frem til mandag har kursen steget til 32 kroner – en oppgang på 9,6 prosent. Siden krigsutbruddet har Okea steget rundt 300 millioner kroner i verdi til en markedsverdi på 3,3 milliarder kroner.

Medgründer Ola Borten Moe står nå oppført med 762.617 aksjer i selskapet.

Det innebærer av verdien av Borten Moes Okea-aksjer har steget fra 22,3 millioner kroner til 24,4 millioner kroner i samme periode – en papirgevinst på 2,1 millioner kroner.

SP-nestleder Borten Moe, som var olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2011 til 2013, eier Okea-aksjene gjennom investeringsselskapet Skjefstad Vestre. Dermed er han oljeselskapets tiende største aksjonær.

I fjerde kvartal 2021 omsatte det trønderske oljeselskapet for 1,7 milliarder kroner, en økning fra én milliard samme kvartal 2020.

Selskapet fikk et driftsresultat på 715 millioner kroner, som er en oppgang fra 618 millioner kroner fra samme kvartal året før.

Steget 121 prosent siste år

Okea ble startet i 2015 i Trondheim av Ola Borten Moe, Knut Evensen, Erik Haugane og Anton Tronstad i Trondheim i 2015, støttet av Bermuda-fondet Seacrest.

Borten Moe var ansvarlig for prosjektutvikling i selskapet frem til oktober 2019.

Da oljeselskapet Okea gikk på børs i juni 2019 hadde Ola Borten Moe 552.000 aksjer i det trønderske oljeselskapet. Aksjekursen gikk på ingen måte rett til himmels, og ble en stund rammet av oljeprisfall.

Forretningsmodellen skulle være å bygge ut olje- og gassfelter som andre ikke bryr seg om.

I en strategioppdatering oktober 2021 meldte Okea at den fremtidige strategien skulle være sentrert rundt tre vekstpunkter.

Okea skulle aktivt arbeide for ytterligere verdiskaping i porteføljen, gå aktivt inn for å foreta fusjoner og oppkjøp samt vurdere organiske prosjekter ved siden av eksisterende områder eller gå inn i nye områder avhengig av den økonomiske takhøyden og attraktiv risikobelønning.

Siste år har aksjen steget 119 prosent. Hittil i år har oppgangen vært på 26 prosent. DN har spurt Borten Moe om en kommentar til saken foreløpig uten å få svar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.