Opprinnelig skulle plattformen stenges i 1999, men har siden da blitt oppgradert en rekke ganger noe som har forlenget dens levetid, opplyser Equinor.

Men i 2022 er det slutt. Plattformdekket skal da leveres til Kværners verft på Stord, der det ble bygget på 1970-tallet, hvor det skal hugges opp.

Excalibur Marine Contractors, et selskap i Allseas-gruppen, er tildelt kontrakten om fjerning og opphugging av plattformen.

Gjennom dette er Kværner er tildelt en kontrakt for demontering og gjenvinning av dekket til plattformen. Målet er å gjenvinne mer en 98 prosent av materialene til nye formål, opplyser Kværner.

Plattformdekket veier hele 48.000 tonn og skal fjernes fra betongbena i ett enkelt løft av Allseas-fartøyet Pioneering Spirit.

– Fartøyet har gjort en strålende jobb for oss med å installere tre av fire plattformdekk på Johan Sverdrup, nå skal de vise styrken sin i den andre enden av et oljefelts livsløp, sier Peggy Krantz-Underland, direktør for anskaffelser i Equinor.

Siden oppstart 24. november 1979 har Statfjord-feltet produsert over fem milliarder fat olje og gass til en samlet verdi av over 1.500 milliarder kroner, opplyser Equinor.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.