Det var kaos i russisk oljehandel tirsdag. Produsenter utsatte salg, importører vil ikke ha russiske skip og kjøpere av olje så seg om etter olje alle andre steder enn i Russland, melder flere nyhetsbyråer.
Bloomberg News skriver blant annet at det store oljetradinghuset Trafigura forsøkte å selge en last med russisk olje (urals oil) til en rabatt på 18,60 dollar fatet fra referansepriser (fysisk brentolje) for levering nordvest i Europa.
Til tross for den kraftige rabatten, var det ingen som ville kjøpe oljen.
Frykter sanksjoner
Frykt for nye sanksjoner skal være årsaken til at få tradere og shippingselskaper ikke ønsker å ta i oljen.
– To tredjedeler av oljen går på båt fra Russland. De som befrakter er redde for at det potensielt blir sanksjoner på russisk eksport mens de har oljen om bord. De tør ikke ta lasten om bord for da har de ingen steder å ta den, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.
Han sier det er snakk om to millioner fat olje per dag som mistes.
– I praksis er det stopp i flyten av olje ut i markedet. To millioner fat er sinnssykt mye i en situasjon som allerede er stram, sier Schieldrop.
Prisen på nordsjøoljen fortsetter å fly oppover. Onsdag stiger den nærmere fire prosent, og handles nå til over 111 dollar per fat. Schieldrop tror redere etter hvert vil ta i russisk olje, dersom rabatten blir stor nok.
–Hvis den blir stor nok, kan rabatten kompensere for at du blir sittende med lasten i et halvt år. Men per i dag ser vi veldig tilbakeholdenhet med å frakte oljen til markedet, sier han.
Gassvolumene øker
Hittil har hverken EU, USA eller andre land innført sanksjoner som direkte rammer Russlands eksport av olje og gass. Det vil være knusende for Russlands inntekter, men pekes av mange på som like knusende for Europa, som i stor grad er avhengig av gass fra Russland.
«Antagelsen om at energiflyten vil være isolert fra tiltak mot Russland er blitt betydelig mindre holdbar. Sikkerheten og påliteligheten til russiske energiflyt er blitt en markedsdriver den siste uken», skriver analytikere i finansinstitusjonen Standard Chartered, ifølge Bloomberg.
Mens ingen vil røre oljen, har volumene med gass fra Russland til Europa begynt å øke.
– Hvorfor naturgasstrømmen har begynt å øke, er uvisst. Det er mulig at Russland prøver å tilfredsstille Europa, og er blitt redd etter at Tyskland sa de skulle bygge lng-terminaler. Det er en mulighet, sier Schieldrop.
Lng (liquified natural gas) står for flytende naturgass. Å importere større volumer lng er en mulighet, dersom gasstrømmen fra Russland skulle bli mindre. Det vil imidlertid være utfordrende å håndtere større mengder, da importkapasiteten i form av terminaler i Europa er for liten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.