– Oljemarkedet er i kjempeform. Det vokser raskere enn det har gjort tidligere, sier Jarand Rystad.

Oljeeksperten Jarand Rystad i Rystad Energy startet optimistisk på Dagens Næringslivs energikonferanse i Oslo tirsdag. Rystad viste til at veksten i dag er på 1,6 millioner fat dagen, mot rundt 0,9 millioner fat mellom 2000 og 2010, og 1,5 millioner fat dagen i tiåret før.

Frykter berg-og-dalbane

Men Rystad advarte mot at en kan få et veldig volatilt oljemarked i årene fremover. I et av Rystads scenarioer vil oljeprisen falle til rundt 40 dollar fatet i slutten av neste år. Det forutsetter at Opec ikke tar grep.

– Hvis Opec kommer inn med alle sine volumer og når skiferolje kommer tilbake for fullt i slutten av neste år, kan vi få en oljepriskollaps ned mot 40 dollar fatet. Deretter får vi igjen underskudd av olje i 2020–2021. En to til tre år lang opptur venter. Da kan oljeprisen komme langt over 100 dollar fatet i en kort periode. Det vil igjen føre til at det blir satt i gang mange nye store prosjekter som vil få oljemarkedet til å kollapse rundt 2025, sier Jarand Rystad.

Men Rystad poengterer at dette scenarioet ikke er det han tror mest på.

– Jeg tror at Opec kommer til å kutte produksjon i 2019 om oljeprisen kommer under 50 dollar fatet. Da vil oljeprisfallet stoppe opp, og da vil du få mer produksjon fra skiferolje. Det vil igjen ikke gi den kraftige oppgangen etter 2020-2021, sier Rystad til DN.

Men det er stor usikkerhet rundt Opec, poengterer Rystad.

– Det lønner seg ikke for Opec å kutte, men jeg tror ikke de er så langsiktige.

«Det kommer til å gå fort»

Rystad pekte på energikonferansen også på at store strukturelle endringer vil føre til at verdens oljeetterspørsel vil nå en topp i begynnelsen av 2030-årene på rundt 105 millioner fat dagen. I dag er etterspørselen rundt 96 millioner fat dagen.

– Mange av oss kjørte elektrisk bil, og det er klart at vi står overfor et strukturelt skift. Derfor får vi en avmating av veksten fremover, sier Jarand Rystad

– Det er forslag om å forby biler som bruker bensin og diesel frem mot 2040 i en rekke land, blant annet i Storbritannia, Frankrike og Kina, sier Rystad og legger til:

– Det er for konservativt, mener han dog.

– Det kommer til å gå fort. I 2021 kommer det bli like billig å produsere elektriske biler som bensin- og dieselbiler.(Vilkår)

Ladbar luksus i terrenget
I mars kommer en ladbar versjon av Range Rover Sport som skal doble salget av modellen i Norge.
00:51
Publisert: