Saudi-Arabia har ingen intensjoner om å iverksette en oljeblokade som vil isolere vestlige konsumenter fra verdens største oljekilde, som ved oljeembargoen i 1973.

Det sier Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih til nyhetsbyrået TASS, ifølge Reuters.

– Det er ingen intensjon om det, sier Falih til det russiske nyhetsbyrået.

– Risiko

Oljeprisen klatrer igjen over 80 dollar fatet mandag etter å ha falt over helgen etter økning i amerikanske oljerigger forrige uke. Det politiske forholdet mellom USA og Saudi-Arabia forblir i fokus.

Saudi-Arabiske myndigheter bekreftet i helgen at den savnede journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet i Istanbul, ifølge en kunngjøring på statlig fjernsyn lørdag.

«Oljeprisen vil den kommende uken bli drevet av den politiske utviklingen den kommende uken (...). Det forblir en risiko at USA kan komme til å straffe Saudi-Arabia på noen måte, noe som kan gi et løft i oljeprisen», skriver Commerzbank i en oppdatering fredag, ifølge TDN Direkt.

Toner ned

Mens USA-president Donald Trump har varslet kraftige reaksjoner dersom det viser seg at Saudi-Arabia står bak drapet på Khashoggi, har Trump så langt vært forsiktig med å rette skytset mot kronprins Mohammed bin Salman.

Andre amerikanske politikere har ikke vært like tilbakeholdne, og søndag er enkelte sitert på at de tror kronprinsen har beordret drapet. Samtidig ble det antydet sanksjoner, ifølge Reuters.

Saudi-Arabia har tidligere varslet at landet vil svare «enda kraftigere», dersom noen vil søke å straffe dem.

Den saudiarabiske oljeministeren toner imidlertid ned retorikken.

– Denne hendelsen vil gå over. Men Saudi-Arabia er et svært ansvarsfullt land. Vi har i flere tiår brukt oljepolitikken som et ansvarlig økonomisk virkemiddel, og isolert det fra politikken, sier Falih til TASS.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al Falih taler under India Energy Forum i New Delhi 15. oktober.
Saudi-Arabias oljeminister Khalid al Falih taler under India Energy Forum i New Delhi 15. oktober. (Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix)

Trump-dilemma

Drapet på saudiarabiske Khashoggi, som var i selverklært eksil i USA, der han hadde oppholdstillatelse, kunne neppe ha kommet på et verre tidspunkt for Trump.

Neste måned går USA til valgurnene for mellomvalget til Kongressen. Parallelt iverksettes amerikanske sanksjoner mot Iran, som i tillegg til fravær av oljeproduksjon fra Venezuela setter oljeprisen, og dermed amerikanske bensinpriser, under press.

Trump har derfor gjentatte ganger oppfordret Saudi-Arabia og Midtøsten-oljekartellet Opec om å øke produksjonen for å stabilisere oljeprisene.

Selv om Opecs påvirkningsmuligheter anses å være begrenset, har drapet på regimekritiske Khashoggi skapt ny usikkerhet omkring forholdet mellom USA og verdens viktigste oljeprodusent.

Usikkerhet

Den saudiarabiske oljeministeren påpeker at hans rolle er å implementere landets «konstruktive og ansvarlige» rolle i å stabilisere verdens energimarkeder, for å bidra til global økonomisk vekst. Høyere oljepris vil sakke veksten i verdensøkonomien og trigge en resesjon, ifølge Falih.

Han kan imidlertid ikke garantere for at vi ikke vil se en oljepris over 100 dollar fatet igjen.

– Jeg kan ikke gi deg en garanti fordi jeg ikke kan forutsi hva som vil skje med andre produsenter. Vi har sanksjoner mot Iran, og ingen har peiling på hva Irans eksport vil bli. I tillegg er det potensiell nedgang i flere land, som Libya, Nigeria, Mexico og Venezuela, sier oljeministeren.

– Begrenset kapasitet

Han legger til at dersom en daglig produksjon på tre millioner fat skulle forsvinne fra markedet, ville dette måtte bli dekket opp av reserver.

Saudi-Arabia vil snart øke produksjonen til 11 millioner fat per dag, opp fra dagens 10,7 millioner fat, mens potensialet er 12 millioner fat per dag, ifølge oljetoppen.

– Vi har ganske begrenset med ledig kapasitet og vi bruker enn stor del av den, sier Falih til TASS.

Nordsjøoljeprisen brent 1. posisjon, for levering i desember, omsettes mandag morgen for 80,02 dollar per fat, opp 25 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten sluttet på 79,29 dollar.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for rundt 80,60 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag, ifølge TDN Direkt.

Brent-spot noteres i morgentimene til 80 dollar per fat.

Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske WTI med desember-levering er nå på 10,41 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arne Fredly har bestilt sportsbiler for en kvart milliard. Se bilene her.
00:53
Publisert: