En kran falt ned på brønnmodulen til Martin Linge-plattformen på Samsung-verftet i Sør-Korea mandag.

Minst seks personer omkom og over 20 mennesker er skadd i ulykken, ifølge nyhetsbyrået AP og sørkoreanske medier.

–Jeg kan ikke gå ut med detaljer før vi har fått verifisert informasjonen. Våre tanker går til de pårørende etter denne hendelsen, og de som var på verftet fra vår organisasjonen da dette skjedde, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen i oljeselskapet Total E&P Norge.

Verftet ble stengt mandag, og det er uklart når arbeidet vil gjenopptas. Politiet og lokale myndigheter er i gang med å granske årsaken til ulykken, ifølge det franske oljeselskapet Total. 

Krass tilsynsrapport

Sist torsdag, 27. april, offentliggjorde Petroleumstilsynet en kritisk rapport om Martin Linge-prosjektet på verftet i Sør-Korea.

Tilsynet varslet om pålegg til Total etter å ha vært på inspeksjon på verftet, der ulykken skjedde, i perioden 17. til 20. januar i år.

Rapporten avslører en rekke mangler knyttet til sikring av utstyr, elektriske anlegg og tekniske barrierer. Selskapet har frist til 29. mai med å etterkomme pålegget. 

Les rapporten fra Petroleumstilsynet her.

–Jeg vil ikke koble disse tingene sammen. Nå må vi jobbe grundig med å få klarlagt årsakssammenhengen til denne ulykken sammen med verftet. Vi kan ikke si noe om hva som har forårsaket denne hendelsen, sier Halvorsen.

Petroleumstilsynet ønsker ikke å spekulere i om det kan være en årsakssammenheng.

–Vi ønsker ikke å sette disse tingene i sammenheng i dag. Vi ble varslet om ulykken av Total, men vi kjenner ikke til omstendighetene til ulykken, og dette er ikke tid og sted for å gjøre disse koblingene, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet og legger til:

–Det er først og fremst forferdelig trist og tragisk å høre at det skjer den type ulykker, sier Brundtland.

Dødstallene steg mandag etter en ulykke på Samsung-verftet i Sør-Korea der Totals norske oljeplattform Martin Linge er under utbygging. Reuters tv/Reuters/NTB Scanpix
Dødstallene steg mandag etter en ulykke på Samsung-verftet i Sør-Korea der Totals norske oljeplattform Martin Linge er under utbygging. Reuters tv/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Store overskridelser

Martin Linge-prosjektet har vært gjenstand for en rekke økonomiske overskridelser. 

I mars meldte Stavanger Aftenblad at prosjektet sprekker med 10,4 milliarder kroner.

Martin Linge er langt ifra alene om økte kostnader etter utbyggingsarbeid i Sør-Korea. DN skrev forrige måned at regningen for utbyggingsprosjektene Goliat, Skarv, Yme og Valhall har kommet opp i 60 milliarder kroner. 

Industrieier Kjell Inge Røkke er blant kritikerne av utbyggingen i utlandet, og gikk nok en gang til angrep på strategien i sitt siste aksjonærbrev i april:

«Skattesystemet er slik at skattebetalerne får regningen på 90 prosent av overskridelsene i et utbyggingsprosjekt. Dessverre er det ofte store kostnadsoverskridelser.»

Videre skrev Røkke:

«Jeg er forundret over at kostnadsoverskridelsene og forsinkelser ikke får mer politisk oppmerksomhet når det har så store innvirkninger på statsfinansene.»

Her kan du lese brevet i sin helhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Aker-eier Kjell Inge Røkke oppfordrer politikerne til å ta en titt på overskridelsene i utbyggingsprosjekter som sendes utenlands i sitt siste aksjonærbrev.
Aker-eier Kjell Inge Røkke oppfordrer politikerne til å ta en titt på overskridelsene i utbyggingsprosjekter som sendes utenlands i sitt siste aksjonærbrev. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Nord-Korea viser muskler i ny video
Nord-Koreas leder Kim Jong-un var til stede under en militærøvelse tirsdag. Det er den statlige TV-stasjonen KRT som har publisert videoen 28.4.2017 og skal vise en skyteøvelse med tyngre militært materiell.
03:25
Publisert: