Det var onsdag oljeselskapet Vår Energi ble børsnotert, den største børsnoteringen av et olje- og gasselskap på Oslo Børs siden Equinor, den gang Statoil, ble notert i 2001. Men de tre siste dagene er over fem milliarder kroner skrellet vekk av verdien som ble satt da de to eierne, det italienske energiselskapet Eni og oppkjøpsfondet Hitecvision, solgte aksjer forut for noteringen. Men konsernsjef Torger Rød i Vår Energi kaller likevel noteringen en suksess.

– Vellykket

– Vi har hatt en vellykket børsnotering som ble overtegnet flere ganger. Det var en stor og god respons. Det er vi stolte av, sier Torger Rød til DN som gleder seg over at det er hele 19.000 aksjonærer i selskapet. Børsfallet har skjedd til tross for at tilretteleggere av selskapet har støttekjøpt aksjen.

– Du sier vellykket børsnotering, stor god respons. Men kursen har jo falt?

– Jeg har ikke så mange kommentarer til mekanismene i en slik tidlig fase som vi er inne i nå. Men jeg vil absolutt si det er vellykket når du ser på responsen. En må sette det i et litt større perspektiv. Det er ikke så mange store børsnoteringer innen olje- og gassektoren. Det er en stor IPO. Vi er vel den femte største gjennom tidene på norsk børs, sier Rød.

– Men når kursen faller, er vel ikke det noe hyggelig?

– Det er klart at vi vil aller helst at kursen skal gå opp. Vi har et langsiktig perspektiv på vår virksomhet, og alle som følger aksjemarkedet vet at kursen går opp og ned. Jeg ser stort potensial i Vår, og det er derfor mange har investert i selskapet. Vi får levere gode resultater så vil vi få respons i markedet, sier Rød.

Lover vekst

Rød er optimist når det gjelder utsiktene fremover og peker blant annet på at selskapet venter stor organisk vekst. I fjor produserte selskapet 247.000 fat olje per dag, en produksjon som er ventet å øke til 350.000 fat innen utgangen av 2025. Rundt 37 prosent av produksjonen er gass hvor prisen for tiden er skyhøy. I tillegg fremhever Rød store utbytter i tiden fremover.

– I første kvartal har vi lovet et utbytte på 225 millioner dollar, sier Rød.

– Hvor lenge tror du de høye gassprisene vil holde seg?

– Vi tror på høye gasspriser i både 2022 og 2023. Det henger sammen med fire forhold, lave lagre i Europa, stor etterspørsel etter lng i Asia, usikkerhet knyttet til Russland og EUs grønne politikk, sier Rød.

På norsk sokkel er det særlig fire områder selskapet konsentrerer seg om, Barentshavet med feltene Johan Castberg og Goliat, Tampen, Åsgard og Balder/Grane-området. På letesiden planlegger selskapet i år ni letebrønner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.